EUrópska Pohoda 2014 Ilustračné foto Rádio_FM

EUrópska Pohoda 2014

09.07.2014 13:12 | Tlačové správy | EK v SR

Od 10. do 12. júla 2014 sa opäť otvoria brány najväčšieho slovenského letného festivalu Pohoda a s ním aj náš EUrópa stage.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku je už po šiesty krát partnerom festivalu Bažant Pohoda. V našom stane – EUrópa stage – sa môžete tešiť na koncerty populárnych hudobných skupín, divadelné predstavenia a v neposlednom rade na zaujímavé debaty.

EUrópa sa otvára už vo štvrtok 10. júla, kde od 19.00 vystúpia tri skvelé speváčky Katarzia (SK), Lucy Rose (VB), a Juana Molina (AR).

Počas festivalu v EUrópe sa uskutočnia štyri podujatia pod hlavičkou Café Európa. V piatok aj v sobotu o 12:00 sa môžete tešiť na prednášky v TED štýle, ktoré sme pripravili v spolupráci s TEDxBratislava. Rovnako po oba tieto dni sa uskutočnia diskusie moderované Štefanom Hríbom. V piatok uvidíte špeciálne prekvapenie festivalu a v sobotu debatu o novembri ́89, na ktorej vystúpia Fedor Gál a Michal Kaščák. (viac detailov o v tabuľke nižšie).

EUrópa stage bude hostiť aj dve divadlá – Elledance v piatok a GUnaGU v sobotu doobeda.

Počas celého podujatia už tradične nebude chýbať ani Európske informačné centrum.

Návštevníci tu nájdu vedomostné a jazykové súťaže o super ceny, koleso šťastia, európske mega-puzzle, balónové bitky, interaktívnu plazmu a samozrejme množstvo informácií o EÚ.

Tento rok na Pohode znova nájdete aj stan európskej iniciatívy Mládež v pohybe. Mladí ľudia sa tu dozvedia o tom, ako využiť európske peniaze na štúdium, stáž alebo dobrovoľnícke aktivity v zahraničí. Budú tu tak isto vedomostné súťaže o super ceny, diskusie, prezentácie a výmeny názorov a mnoho iného.

"Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku organizuje počas roka desiatky podujatí. EUrópa stage na Pohode má medzi nimi naozaj špeciálne postavenie. Sme radi, že Európska komisia je už po šiesty krát partnerom tohto skvelého európskeho festivalu. Aj tento rok sme návštevníkom pripravili veľké množstvo rôznych akcií, či už v EUrópa stage, Európskom informačnom centre alebo v informačnom stane Mládeže v pohybe. Tešíme sa na Vás na trenčianskom letisku!", povedal Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Sajfa, Sellasie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

1. Sajfa, Sellasie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

Na sociálnych sieťach známych influencerov a youtuberov pribudli neobvyklé videá, fotky a statusy, v ktorých známe tváre nepromujú žuvačky, nápoje, či aplikácie, ale mladým vysvetľujú, prečo je dôležité ísť k eurovoľbám.

K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

2. K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

K zodpovednosti za vraždu novinárky Lýry McKeeovej pri nepokojoch v severoírskom meste Londonderry sa dnes prihlásila radikálna republikánska organizácie Nová IRA.

3. PRIESKUM: Zverejnili poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia mandátov v budúcom Európskom parlamente

Európsky parlament zverejnil štvrtú a poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia 751 poslaneckých kresiel v povolebnom pléne EP založenú na vnútroštátnych prieskumoch.

MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

4. MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

Spoločnosť Orange Slovensko, ktorá je oficiálnym partnerom MS v hokeji 2019, prichádza s novou imidžovou kampaňou. Odohráva sa v prostredí bratislavskej školy, kde vládne šikana. Deťom pri nej pomáha súdržnosť a vzájomná pomoc, ktoré poznajú zo športu.

Kniha, ktorá letí už desaťročia

5. Kniha, ktorá letí už desaťročia

Jeden z najpopulárnejších amerických povojnových románov. Klasika modernej literatúry, ktorú si treba prečítať. Román Kto chytá v žite je svetový fenomén. Salinger ho napísal ešte v roku 1951, no odvtedy ho preložili do takmer všetkých svetových jazykov. Každý rok sa z neho predá okolo 250 000 výtlačkov a doteraz sa predalo 65 miliónov kníh.

Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

6. Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

Bulharský súd dnes poslal na 30 rokov za mreže vraha novinárky Viktorie Marinovovej.

Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

7. Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ filmovej hudby Martin Böttcher, oznámila dnes agentúre DPA jeho dcéra Betsy Schlüterová. Skladateľ zomrel v noci z piatka na sobotu.

Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

8. Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

Zdajú sa vám ceny za mobilný internet privysoké a občas narazíte na ponuky zahraničných operátorov, ktoré sľubujú gigabajty dát doslova za pár eur? Nuž, drahšie služby na Slovensku v porovnaní so zvyškom Európy nemusia byť iba pocitom v návale emócii z ďalšej mesačnej faktúry.

Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

9. Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

Francúzsky kanál France 2 chystá pokračovanie obľúbenej televíznej súťaže Kľúče od pevnosti Boyard (Pevnosť Boyard) známej aj slovenským divákom.

Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

10. Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

Severoírska polícia dnes oznámila, že zadržala dvoch mladíkov v súvislosti s vraždou 29-ročnej novinárky Lýry McKeeovej počas nepokojov v Londonderry v noci zo štvrtka na piatok. Informovala o tom na svojom webe spravodajská stanica BBC.