O víťazovi Finančnej olympiády rozhodol rozdiel pol bodu

18.05.2015 10:47 | Tlačové správy | Nadácia PArtners, 1st class agency

Z víťazstva sa teší Ján Pevala zo SOŠ polytechnickej v Ružomberku.

Nadácia PARTNERS úspešne ukončila tretí ročník finančnej vedomostnej súťaže pre študentov stredných škôl FINANČNÁ OLYMPIÁDA. Zo 4 400 prihlásených stredoškolákov sa najlepšie umiestnil Ján Pevala zo SOŠ polytechnická v Ružomberku, druhé miesto získal Marek Budzák z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni a ako tretia najlepšia skončila Nikola Šuhajdová zo SOŠ podnikania v Banskej Bystrici. Všetci traja výhercovia si zo súťaže odniesli okrem cenných skúseností aj zaujímavé ceny a pre svoje školy získali atraktívne finančné odmeny. O prvom mieste rozhodol bodový náskok iba pol bodu.

„Aj tento rok sme pre finalistov pripravili test, ktorý pozostával z 13 testových otázok a sedem slovných úloh či prípadových štúdií z oblasti hospodárenia, finančných produktov a finančného trhu. Na našu finančnú „skúšku" mali 60 minút, o víťazoch rozhodoval počet získaných bodov. Za správne odpovede mohli súťažiaci získať spolu 32 bodov," opisuje pravidlá Juraj Juras, správca Nadácie PARTNERS. Najbližšie k plnému počtu sa tento rok priblížil absolútny víťaz FINANČNEJ OLYMPIÁDY Ján Pevala zo SOŠ polytechnickej v Ružomberku. Za svoj vynikajúci výkon získal nový Apple McBook Air a finančnú odmenu 2 000 eur pre svoju školu. Iba s rozdielom pol bodu sa na druhom mieste umiestnil Marek Budzák z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni, ktorý si zo súťaže odniesol Apple iPad mini a 1 000 eur pre školu. Bronz už po tretí rok po sebe obhájila SOŠ podnikania v Banskej Bystrici. Tretie miesto prinieslo žiačke, Nikole Šuhajdovej nový Apple iPod Nano a škole finančnú cenu 500 eur.

AKO HODNOTIA SVOJE ÚSPECHY SAMOTNÍ VÝHERCOVIA?
Ján Pevala zo SOŠ polytechnická v Ružomberku hovorí: „Víťazstvo v tejto súťaži ma veľmi potešilo, pretože ako študent technickej školy som uspel v konkurencii súťažiacich z gymnázií a škôl s ekonomickým zameraním. Výhra v podobe MacBook-u a finančnej odmeny 2 000 eur pre školu je dobrou motiváciou zúčastniť sa tejto súťaže a zároveň si zlepšiť vedomosti z oblasti finančníctva. Práve vďaka príprave na Finančnú olympiádu som získal mnoho nových poznatkov a skúseností."
Škola si nevie úspech Jána vynachváliť. „Výhra nášho žiaka vo Finančnej olympiáde nám urobila veľkú radosť a utvrdila nás v tom, že aj žiaci stredných odborných škôl môžu byť úspešní. Pre našu školu príde vhod aj finančná výhra 2 000 eur, plánujeme ju využiť na zlepšenie podmienok vzdelávania," opisuje Anna Lukáčová, zástupkyňa riaditeľa SOŠ polytechnická v Ružomberku. Zároveň oceňuje aktivity Nadácii PARTNERS, ktoré slúžia na skvalitnenie vzdelávania v rámci finančnej gramotnosti a za podporu úspešných žiakov a škôl.
Podľa Dany Gburovej, pedagogičky z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni zvýšili Finančná akadémia aj Finančná olympiáda finančnú gramotnosť nielen študentov školy, ale aj ich učiteľov. „Motivovala nás k aktívnemu dopĺňaniu vedomostí zo sveta financií a hospodárenia s peniazmi," hovorí Dana Gburová. Táto stredná škola mala zároveň aj jedno z najvyššieho zastúpenia žiakov v tohtoročnej súťaži. Do finále sa prebojovali až šiesti žiaci, medzi nimi i Marek Budzák. „Nečakal som, že sa umiestnim na druhom mieste a získam peniaze pre školu a pre seba úžasný iPad mini. Využívam ho takmer každý deň," tvrdí Marek Budzák, žiak akadémie.
Nikola Šuhajdová zo SOŠ podnikania v Banskej Bystrici vníma ako prvú výhru už len to, že postúpila do finálového kola. „Postup ma prinútil pozerať na internete aj iné stránky, ako iba sociálne siete. Už finále v Bratislave bolo pre nás, postupujúcich, určitou odmenou a satisfakciou," hovorí Nikola Šuhajdová. Na záver dodáva: „Tieto vedomosti mi pomôžu pri prijímacích skúškach na vysokú školu a využijem ich určite aj neskôr v živote." Rovnako sa na súťaž pozerá aj jej pedagogička Zdena Valová, ktorá tvrdí: „Páči sa mi forma súťaže – najskôr prvé dve kolá online cez internet, následne finále už prezenčne v Bratislave. Dnes sa veľa o finančnej gramotnosti hovorí, ale málo finančných inštitúcií a firiem robí niečo preto, aby sa zlepšila."

O SÚŤAŽI
FINANČNÁ OLYMPIÁDA je súčasťou dlhodobého vzdelávacieho projektu Nadácie PARTNERS - DEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI. Tento projekt zastrešuje aktivity zamerané na zvyšovanie finančnej vzdelanosti na Slovensku. Z prieskumov verejnej mienky, ktoré Nadácia PARTNERS každoročne realizuje s agentúrou Focus, vyplýva, že veľa Slovákov má stále problém orientovať sa vo finančnej terminológií. Obzvlášť rizikovou skupinou s podpriemernou finančnou gramotnosťou sa ukázali práve študenti a ľudia starší ako 65 rokov. Pre stredoškolákov nadácia okrem súťaže realizuje už piaty ročník vzdelávacieho cyklu FINANČNÁ AKADÉMIA, v ktorom dostávajú študenti zaujímavou cestou návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu. Ďalšou z dlhodobých aktivít je spolupráca nadácie s Univerzitou tretieho veku Žilinskej univerzity, ktorá sa zameriava na seniorov. Dvojsemestrálny kurz Finančnej gramotnosti poskytuje seniorom základnú orientáciu vo svete peňazí, ako aj návyky finančného plánovania a rady k finančnej bezpečnosti.

Viac informácií o súťaži ako aj o ďalších aktivitách projektu Deň finančnej gramotnosti, nájdete na internetovej stránke www.denfinancnejgramotnosti.sk

Viac informácií o Nadácii PARTNERS a jej projektoch nájdete na www.nadaciapartners.sk  alebo na www.dfg.sk .

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.