Dúhový Pride nebude. Slovensko je otrávené referendovou kampaňou Foto: un.org

Dúhový Pride nebude. Slovensko je otrávené referendovou kampaňou

04.06.2015 11:22 | Tlačové správy | Martin Macko

Otvorený list organizačného tímu Dúhového PRIDE Bratislava o presune jeho konania na rok 2016.

Milé priateľky a priatelia Dúhového PRIDE Bratislava,

máme za sebou päť úspešných ročníkov PRIDE na Slovensku. Všetci účastníci historicky prvého pochodu za zrovnoprávnenie LGBTI ľudí prejavili veľkú odvahu verejne vystúpiť i napriek nenávisti a násiliu. Dnes je jasné, že PRIDE pomohol pritiahnuť pozornosť a rozprúdil verejnú diskusiu o zrovnoprávnení LGBTI ľudí na Slovensku v miere ako žiadne iné podujatie pred ním. Počas týchto verejných diskusií čoraz viac ľudí na Slovensku začalo chápať, že LGBTI ľudia sú rovnakí ako všetci ostatní, majú tie isté túžby a aj problémy. Vyznávajú tie isté tradičné hodnoty, akými sú, láska, rodina, vzájomná súdržnosť a podpora. Ich rodiny sú však menej viditeľné a majú svoje špecifické problémy, ktoré vyplývajú z predsudkov a zákonom neupravených práv a povinností. Nevidíme žiaden rozpor medzi ochranou rodiny a požiadavkou LGBTI ľudí podieľať sa na nej.

Slovenská spoločnosť je však stále otrávená nezmyselnou referendovou kampaňou. Chceme, aby bol PRIDE vnímaný ako pokojný príjemný a kultúrny prejav hrdosti v kontraste k potupe, ktorú neustále LGBTI ľudia v svojom živote zažívajú. Aj preto sme sa rozhodli tento rok prejaviť PRIDE inak ako pochodom mestom. Podieľame na príprave viacerých podujatí a kampaní. My v Dúhovom PRIDE veríme v silu osobných príbehov meniť srdcia a postoje ľudí. Slovensko potrebuje počuť príbehy LGBTI ľudí, ich rodičov, detí, priateľov a kolegov. Ideme preto v spolupráci s platformou Životné partnerstvo zozbierať Vaše príbehy, ktoré budeme môcť sprostredkovať všetkým ľuďom na Slovensku.

PRIDE ako pochod hrdosti týmto ale na Slovensku nekončí, naopak sústredíme sa na prípravu Dúhového PRIDE Bratislava 2016 a veríme, že aj vďaka nápadom mladých kreatívnych ľudí prezentovaných v súťaži Young Lions Slovakia 2015 prekoná všetky predchádzajúce ročníky.

Organizačný tím

a organizácie Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť a Nomantinels

Do Na telo príde šéf vyšetrovacieho tímu Gorila (VIDEO)

Hostia a témy víkendových diskusii. Na verejnosť sa dostal zvukový záznam z Gorily, ktorý obsahuje nahrávky, ktoré naznačujú politickú korupciu.

Posledný videoklip Karla Gotta už má okolo 23 miliónov zhliadnutí (VIDEO)

Posledný klip Karla Gotta a jeho dcéry Charlotte Elly k piesni Srdcia nehasnú už má na YouTube okolo 23 miliónov zhliadnutí. Singel zložil frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo, ktorý ich tiež doprevádzal na akustickej gitare. Ide o prvú pieseň, ktorú Krajčo napísal pre niekoho iného než svoju kapelu. Finálnu podobu doladil s Petrom Harazinom z kapely Nebe.

Wanda Adamík Hrycová sa stala opäť prezidentkou filmovej a televíznej akadémie

Valné zhromaždenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) si zvolilo nových členov prezídia. Tí následne jednohlasne potvrdili v pozícii prezidentky SFTA Wandu Adamík Hrycovú a zvolili dvojicu nových viceprezidentov Katarínu Krnáčovú a Tibora Búzu.

Křetinský a Tkáč vlastnia podiel v nemeckej ProSiebenSat.1

Skupina Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní český podnikateľ Daniel Křetínský a má v nej podiel aj Patrik Tkáč, kúpila podiel zhruba 4,07 percenta v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.

Jeden z obvinených z vraždy Kuciaka sa dohodol na znížení trestu

Dohodu o vine a treste dnes s prokurátorom uzavrel Zoltán Andrusko, sprostredkovateľ minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Kočnerova Threema: Novinárka Ruttkayová si vypýtala od Kočnera na dovolenku. Z médií sa teraz sťahuje

Pokrivený imidž štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej mala na žiadosť Mariana Kočnera v médiách napravovať redaktorka Martina Ruttkayová. Od Kočnera si podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy vypýtala peniaze na dovolenku za pomoc pri odchode ministerky Lucie Žitňanskej.

České médiá sú pod tlakom, uvádza Európska novinárska federácia

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace (EJF), na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas.

Kvôli škandalóznej stopke odvolali šéfa bulharského rádia

Odvolanie generálneho riaditeľa bulharského verejnoprávneho rozhlasu BNR Svetoslava Kostova dnes schválila bulharská Rada pre elektronické médiá (SEM).

Dano Dangl o novej Mall.tv: Vyrábame necenzurovaný obsah, nepozeráme sa na to, či sa niekto urazí (VIDEO)

Už mesiac na Slovensku vysiela nová internetová televízna platforma Mall.tv. Má veľké ambície, chce "dobyť slovenský trh".

Markíza kvôli násiliu nečakane vylúčila z Farmy jedného súťažiaceho (VIDEO)

Televízia Markíza dnes oznámila, že z reality šou Farma vylúčila jedného zo súťažiacich - Mateja Jurkoviča.