Naj hovorcu budú hodnotiť aj akademici a experti na PR

Naj hovorcu budú hodnotiť aj akademici a experti na PR Zdroj: Made in Media

Aktuálny ročník novinárskej ankety Hovorca roka 2016 odštartoval v zmenenej koncepcii. Short list piatich naj hovorcov v každej hodnotenej kategórii vytvoria okrem novinárov, aj samotní hovorcovia, zástupcovia PR agentúr a akademická obec.

Hlasovanie potrvá do 21. augusta 2016. Shortlistové nominácie následne posúdi odborná porota a vyberie víťazov v jednotlivých kategóriách. Asociácia hovorcov Slovenska (AHS), slávnostne vyhlási najlepších hovorcov na tradičnej novinárskej akcii - Made in Media party, 9. septembra 2016 v Bratislave.

Novinári sú podľa predsedu AHS Milana Vangu, najkompetentnejší na výber nominácií, pretože s hovorcami denne spolupracujú. „Na druhej strane, aj hovorcovia dokážu zhodnotiť prácu svojich kolegov a preto im takisto umožníme hlasovať. Podľa štatútu však hovorca nemôže dať hlas sám sebe."

Ďalšou skupinou hlasujúcich sú zástupcovia PR agentúr, ktorí týmto spôsobom môžu oceniť prácu hovorcov a samozrejme akademická obec. Jej predstavitelia vzdelávajú študentov PR, komunikácie, marketingu a dokážu odborne zhodnotiť, kto patrí k hovorcovskej špičke. „K zmene koncepcie, sme pristúpili s cieľom zvýšiť odbornosť a objektívnosť vyhodnotenia ankety," vysvetlil Milan Vanga.

Na stránke www.hovorcaroka.sk bude aj tento rok v spolupráci s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR), uverejnený zoznam výstupov každého hodnoteného hovorcu. Výstupy generuje monitorovací systém WebReport.sk. „Táto služba umožní hlasujúcim získať prehľad o spôsobe komunikácie konkrétneho hovorcu, aby mohli posúdiť jeho prácu," uviedol v tejto súvislosti Richard Jajcay, riaditeľ úseku obchodu a marketingu TASR.

Organizátori sa tento rok rozhodli ešte viac rozšíriť charitatívny charakter ankety. Kým po minulé ročníky poukazovali výťažky z tomboly Linke detskej istoty, alebo ľuďom v núdzi cez portál ĽudiaĽudom.sk, aktuálny ročník bude získavať financie na pomoc detským onkologickým pacientom už samotným hlasovaním. Každý hlasujúci v ankete prispeje jedným eurom neziskovej organizácii Deti s rakovinou. Podľa jej riaditeľky Kataríny Kopper, nezisková organizácia použije vyzbierané peniaze na financovanie potrieb rodín počas liečby, alebo stavbu denného stacionára pre rodičov onkologicky chorých pacientov. „Pre tieto rodiny je každé jedno euro obrovská pomoc a my sme veľmi vďační za každý príspevok," uviedla v tejto súvislosti. Okrem výťažku z hlasovania poputuje detským pacientom aj výťažok z tradične charitatívnej tomboly na Made in Media party.