Dorota Sadovská: Anjeli a svätí

22.08.2016 17:51 | Tlačové správy | PR

Telo a jeho zobrazovanie tvorí ústredný bod programu slovenskej, medzinárodne renomovanej výtvarníčky Doroty Sadovskej. Už dlhší čas sa pohybuje na inšpiratívnom rozhraní médií – klasickej maľby a fotografie. Upútala rýchlo po svojom debute netradičným zobrazením figúry vo väzbe na inovatívne a odvážne využitie ikonografie kresťanských svätcov.

V Galérii Nedbalka v Bratislave predstavuje diela z dvoch maliarskych cyklov, ktorým sa venuje už dlhší čas: Svätí (od 1995) a Anjeli (od 2008). Aj tentokrát sú komponované do dvoch netradičných priestorových zostáv – inštalácií, ktoré kopírujú ústredný kruhový modul galerijného priestoru. Základným kompozičným prvkom jej obrazov je obnažená ľudská figúra stvárnená v prudkom perspektívnom nadhľade alebo v netradičnej pohybovej akcii a skratke, pričom autorka dômyselne narába so symbolikou farieb, hlavne žltej, bielej a belasej i s kresťanskou ikonografiou.

Postavy levitujúce v priestore v podobe svätcov či anjelských bytostí často však pripomínajú jej priateľov a známych: Sadovská si ich fotograficky zaznamenáva ako „figurantov" v rozmanitých pozíciách: práve transpozícia obrazu videného cez fotoaparát do rýdzo maliarskych prostriedkov, cez hyperrealistický spôsob maľby, vnáša do jej obrazov zvláštne znepokojivý rozmer obohatený o aspekt irónie a významovej ambivalentnosti. Ani tu nezaprie provokatívnu črtu svojej povahy, zmysel pre iróniu či akýsi „aspekt podvratnosti". Ľudské konfrontuje s telesným, civilné so symbolickým, konkrétne s ireálnym a ideálnym, uchopiteľné s neuchopiteľným, aby vypovedala, či priblížila sa k postihnutiu odvekej otázky o vzťahu tela a ducha.

24. augusta – 2. októbra 2016
Kurátorka: Katarína Bajcurová

K výstave vychádza publikácia s textami Kataríny Bajcurovej, Jarmily Bencovej, Lucie Mikloškovej, Zory Rusinovej, s novými básňami Petra Repku a Ivana Štrpku.

Dorota Sadovská (nar. 1973 v Bratislave) študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (1991 – 1997, prof. Rudolf Sikora) a na École Nationale des Beaux Arts v Dijone (1997 – 1999, Orlan, Yan Pei-Ming), roku 2004 získala titul Doktor umenia – ArtD. Je laureátkou viacerých ocenení: Prix Noriac, Concours Jeunes créateurs arts plastiques, Conseil Général de la Haute-Vienne v Limoges (1998); Ceny Martina Benku (20078), Ceny Nadácie Tatra banky v kategórii Mladý tvorca (2008); bola finalistkou súťaže Cena Oskára Čepana (1997, 1998, 1999, 2001), Maľba Nadácie VÚB v Bratislave (2007, 2008), Strabag Art Award vo Viedni (2010, 2011). Minulý rok získala Cenu Gerfried Stocker Award na Takamatsu Media Art Festivale v Japonsku. Mala viacero samostatných výstav doma i v zahraničí. Venuje sa maľbe, fotografii a inštalácii. Zastúpenie v zbierkach: Slovenská národná galéria, Bratislava; Galéria mesta Bratislava, Bratislava; Galéria M. A. Bazovského, Trenčín; Liptovská galéria P. M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš; Nitrianska galéria, Nitra; Oravská galéria, Dolný Kubín; Národní galerie v Praze, Praha; The University of Arizona, Museum of Art, Tucson; Museum auf Abruf, MA7, Viedeň; Würth collection, Nemecko; Ringturm.Art - The Vienna Insurance Group Collection, Viedeň, Rakúsko atď.

Hotel Kyjev sa zmenil, svietili na ňom nápisy v ruštine (VIDEO)

Autentické odkazy okupantom z augusta 1968 osvietili nočnú Bratislavu.

Vyhlásenie novinárov a vydavateľov: Nedovolíme, aby sa zabudlo na Jána a Martinu

Polroka po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podpísalo niekoľko stoviek slovenských novinárov a vydavateľov toto vyhlásenie.

Niekoľko sôch v Bratislave a Prahe niekto v noci obliekol do neobvyklých šiat

Sochu ženy pri malej fontánke na rohu Karadžičovej a Záhradníckej ulice v Bratislave neraz zdobí neobvyklé oblečenie. V zime to je čiapka a na jeseň jej zvyčajne niekto dá na nohy ponožky. Tentokrát neostalo len pri týchto doplnkoch.

Ako na porovnanie poskytovateľov pevného internetu na Slovensku?

Cena, rýchlosť sťahovania a odosielania alebo dĺžka viazanosti... Kritériá pri výbere domáceho internetu sú jasné, no konečná voľba nemusí byť jednoduchá ani pre technicky zdatnejších zákazníkov.

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo zástupcu ruského veľvyslanectva za šírenie dezinformácií

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo zástupcu (Chargé d´affaires) Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike, kvôli vyjadreniam na facebooku.

Jaromír Soukup vo svojich reláciách porušoval zákon, rozhodla rada

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání poslala TV Barrandov pět upozornění na porušení zákona kvůli pořadům vlastníka televize Jaromíra Soukupa.

Kovačič Hanzelová mieri do SME. S ňou aj ďalší z RTVS

Bývalá redaktorka RTVS Zuzana Kovačič Hanzelová má už takmer novú prácu. S ňou aj bývalý vedúci vydania Správ RTVS Jozef Matej a ďalší ľudia.

Andrej Kiska požiadal o mimoriadne vystúpenie v televízii

Prezident Andrej Kiska požiadal na 21. augusta o mimoriadnej vystúpenie v RTVS .

Orange spustil vlastnú satelitnú službu Orange TV

Orange TV je dostupná aj cez satelit a internet.

350 denníkov dnes vyšlo so špeciálnym úvodníkom, v ktorom sa ohradzujú voči Trumpovi (VIDEO)

Takmer 350 denníkov dnes zverejnilo úvodník, v ktorom sa ohradzujú proti útokom amerického prezidenta Donalda Trumpa na médiá a v ktorom zároveň bránia slobodu tlače.