Dorota Sadovská: Anjeli a svätí

22.08.2016 17:51 | Tlačové správy | PR

Telo a jeho zobrazovanie tvorí ústredný bod programu slovenskej, medzinárodne renomovanej výtvarníčky Doroty Sadovskej. Už dlhší čas sa pohybuje na inšpiratívnom rozhraní médií – klasickej maľby a fotografie. Upútala rýchlo po svojom debute netradičným zobrazením figúry vo väzbe na inovatívne a odvážne využitie ikonografie kresťanských svätcov.

V Galérii Nedbalka v Bratislave predstavuje diela z dvoch maliarskych cyklov, ktorým sa venuje už dlhší čas: Svätí (od 1995) a Anjeli (od 2008). Aj tentokrát sú komponované do dvoch netradičných priestorových zostáv – inštalácií, ktoré kopírujú ústredný kruhový modul galerijného priestoru. Základným kompozičným prvkom jej obrazov je obnažená ľudská figúra stvárnená v prudkom perspektívnom nadhľade alebo v netradičnej pohybovej akcii a skratke, pričom autorka dômyselne narába so symbolikou farieb, hlavne žltej, bielej a belasej i s kresťanskou ikonografiou.

Postavy levitujúce v priestore v podobe svätcov či anjelských bytostí často však pripomínajú jej priateľov a známych: Sadovská si ich fotograficky zaznamenáva ako „figurantov" v rozmanitých pozíciách: práve transpozícia obrazu videného cez fotoaparát do rýdzo maliarskych prostriedkov, cez hyperrealistický spôsob maľby, vnáša do jej obrazov zvláštne znepokojivý rozmer obohatený o aspekt irónie a významovej ambivalentnosti. Ani tu nezaprie provokatívnu črtu svojej povahy, zmysel pre iróniu či akýsi „aspekt podvratnosti". Ľudské konfrontuje s telesným, civilné so symbolickým, konkrétne s ireálnym a ideálnym, uchopiteľné s neuchopiteľným, aby vypovedala, či priblížila sa k postihnutiu odvekej otázky o vzťahu tela a ducha.

24. augusta – 2. októbra 2016
Kurátorka: Katarína Bajcurová

K výstave vychádza publikácia s textami Kataríny Bajcurovej, Jarmily Bencovej, Lucie Mikloškovej, Zory Rusinovej, s novými básňami Petra Repku a Ivana Štrpku.

Dorota Sadovská (nar. 1973 v Bratislave) študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (1991 – 1997, prof. Rudolf Sikora) a na École Nationale des Beaux Arts v Dijone (1997 – 1999, Orlan, Yan Pei-Ming), roku 2004 získala titul Doktor umenia – ArtD. Je laureátkou viacerých ocenení: Prix Noriac, Concours Jeunes créateurs arts plastiques, Conseil Général de la Haute-Vienne v Limoges (1998); Ceny Martina Benku (20078), Ceny Nadácie Tatra banky v kategórii Mladý tvorca (2008); bola finalistkou súťaže Cena Oskára Čepana (1997, 1998, 1999, 2001), Maľba Nadácie VÚB v Bratislave (2007, 2008), Strabag Art Award vo Viedni (2010, 2011). Minulý rok získala Cenu Gerfried Stocker Award na Takamatsu Media Art Festivale v Japonsku. Mala viacero samostatných výstav doma i v zahraničí. Venuje sa maľbe, fotografii a inštalácii. Zastúpenie v zbierkach: Slovenská národná galéria, Bratislava; Galéria mesta Bratislava, Bratislava; Galéria M. A. Bazovského, Trenčín; Liptovská galéria P. M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš; Nitrianska galéria, Nitra; Oravská galéria, Dolný Kubín; Národní galerie v Praze, Praha; The University of Arizona, Museum of Art, Tucson; Museum auf Abruf, MA7, Viedeň; Würth collection, Nemecko; Ringturm.Art - The Vienna Insurance Group Collection, Viedeň, Rakúsko atď.

1. Pozrite si rebríček najlepšie platených hercov herečiek. Medzi ženami vedie Scarlett Johansson (VIDEO)

Najlepšie platenou herečkou na svete sa tento rok rovnako ako minulý rok, stala Američanka Scarlett Johansson. Podľa rebríčka časopisu Forbes zverejneného v piatok si zarobila 56 miliónov dolárov.

2. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

3. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

4. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

5. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

6. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

7. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

8. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

9. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

10. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.