Lidl venuje všetkým druhákom a tretiakom knižku o dopravnej výchove

Lidl venuje všetkým druhákom a tretiakom knižku o dopravnej výchove Zdroj: Lidl

Jedinečnú publikáciu pripravil Lidl v spolupráci s Ministerstvom školstva, Slovenským Červeným krížom a Policajným zborom.


Ľudský život je najvyššou hodnotou, a preto ho treba chrániť. Najzraniteľnejšie sú deti, obzvlášť v rámci rôznych situácií v cestnej premávke. Lidl sa preto rozhodol prispieť k vzdelávaniu školákov v téme dopravnej výchovy a na začiatku školského roka 2016/2017 poskytne zdarma každému žiakovi 2. a 3. ročníka na každej základnej škole na Slovensku publikáciu „Kamil a Emil na cestách." Obchodný reťazec pripravil knižku v spolupráci s Ministerstvom školstva, Policajným zborom a Slovenským Červeným krížom. Jej náklad presahuje 115 000 kusov, dostanú ju všetci žiaci spomenutých ročníkov a tiež ich triedni učitelia.

„Štatistiky hovoria jasnou rečou: každý piaty úraz dieťaťa sa stane pri dopravnej nehode. Na následky dopravných nehôd zomrie na Slovensku ročne niekoľko detí a mladistvých, pričom podľa odborníkov na jedno úmrtie pripadá približne 10 ťažko a 100 ľahko zranených detí. Ročne sa tiež vyskytnú stovky dopravných nehôd, ktorých vinníkmi sú deti. Mnohým úrazom sa však dá predchádzať správne nastavenou prevenciou a edukáciou. Záleží nám na bezpečnosti našich detí, a preto sme sa rozhodli prispieť k ich vzdelávaniu v téme dopravnej výchovy," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Slovenská republika Matúš Gála a dodal: „Na základe odporúčania recenzentov sme sa rozhodli publikáciu venovať druhákom a tretiakom, v elektronickej verzii bude samozrejme dostupná pre všetkých. Koncom augusta sme ju poskytli všetkým základným školám na Slovensku v počte, ktorý zodpovedá údajom o žiakoch v daných ročníkoch."

Stostranová knižka hravou a detskému čitateľovi primeranou formou sprostredkúva najdôležitejšie informácie z dopravnej výchovy. Hlavnými hrdinami sú spolužiaci Kamil a Janka, ktorých na cestách sprevádza na cestu kriedou nakreslený psík a odborník v dopravnej výchove Emil. Na stránkach publikácie sa nachádzajú rôzne zábavné úlohy, ktoré pomôžu žiakom a učiteľom zopakovať si konkrétnu tému. Súčasťou knižky je záverečný kvíz, ktorého víťazi získajú pre seba, všetkých svojich spolužiakov i triedneho učiteľa značkový cestný bicykel.

Význam publikácie vyzdvihli aj obaja odborní recenzenti - PaedDr. Erika Drgoňová a Doc. Ing. Alexander Ikrinský, PhD. - a jednoznačne odporučili jej zaradenie do zoznamu vhodných didaktických pomôcok určených pre žiakov 2. a 3. ročníka základných škôl na výučbu dopravnej výchovy. „Učiteľovi na pomoc a žiakom pre radosť. Žiaci si hravou formou môžu utvrdzovať učivo, zoznamovať sa s reálnymi dopravnými situáciami a čo je veľmi dôležité – hľadať možnosti riešenia týchto situácií a overovať si správne riešenia," uviedla vo svojom posudku PaedDr. Drgoňová.

Knižka „Kamil a Emil na cestách" je primárne určená pre žiakov 2. a 3. ročníkov základných škôl, vedomosti o dopravnej výchove z nej však môžu čerpať aj mladšie či staršie deti. Lidl 1. septembra zverejní elektronickú verziu publikácie na internetovej stránke www.lidl.sk/dopravnavychova. „Učiteľ na 1. stupni môže rozhodnúť o variácii využitia aj pre mladších či starších žiakov, prostredníctvom prierezovej témy dopravnej výchovy v predmetoch Prvouka a Slovenský jazyk, najmä čítanie s porozumením, na spestrenie a názornosť výučby, taktiež na utvrdenie učiva o dopravnej výchove," uviedla PaeDr. Drgoňová.

Lidl k téme dopravnej výchovy usporiada aj minikurzy bezpečnosti na cestách a prvej pomoci. Uskutočnia sa cez víkend 10. a 11. septembra v krajských mestách, vždy na parkovisku jednej predajne Lidl. Podujatia budú trvať od 10:00 do 18:00 a pre deti je pripravený bohatý program. Čaká na nich mobilné dopravné ihrisko, mnoho súťaží a atrakcií. Na podujatí sa aktívne zúčastnia zástupcovia Policajného zboru, Slovenského Červeného kríža a Hasičského a záchranného zboru.

Minikurzy dopravnej bezpečnosti (10.00 – 18.00)

Sobota 10. septembra 2016:

• Bratislava – Lidl Ružinovská 1
• Trenčín – Lidl Bratislavská 388
• Žilina – Kysucká 27
• Košice – Lidl ul. J. Pavla II. 3

Nedeľa 11. septembra 2016:

• Trnava – Lidl Vladimíra Clementisa 41
• Nitra – Lidl Fatranská 1
• Banská Bystrica – Lidl Nad Plážou 2
• Prešov – Lidl Rusínska 1