Print this page

RTVS začína vysielať úspešný taliansky "House of Cards"

RTVS získala taliansku novinku seriál 1992, ktorý zaraďujú medzi najlepšie počiny súčasnej talianskej televíznej tvorby.

 

 

Často ho prirovnávajú k House of Cards. No na rozdiel od americkej politickej drámy, seriál 1992 vychádza zo skutočných udalostí.
Seriál talianskeho vysielateľa Sky sa podrobne venuje jednému z najväčších politických škandálov, ktoré otriasli Talianskom v 90. rokoch minulého storočia.
Okrem fiktívnych postáv sa v ňom objavujú aj skutočné postavy, medzi nimi je napríklad Silvio Berlusconi, viacerí obvinení politici či skutoční vyšetrujúci právnici.
Prvú časť seriálu vysiela Dvojka v sobotu 12. novembra o 22:05.

O čom je 1992?

Štátny prokurátor Antonio di Pietro spustil vo februári 1992 operáciu „Čisté ruky", ktorej cieľom bolo ukončiť premyslene prepracovaný systém korupcie, zneužívania moci a ilegálneho financovania politických strán. Aféra sa dotýkala politikov a podnikateľov v celom Taliansku. Vedených bolo viac ako 3000 súdnych procesov, v ktorých bolo odsúdených vyše tisíc ľudí. Výsledkom bol rozpad vtedajšieho politického systému v krajine.

Osudy šiestich fiktívnych hrdinov prinášajú originálny pohľad na túto mimoriadne rušnú dobu v Taliansku. Najväčšou rybou, ktorá je zatknutá je milánsky podnikateľ Michele Mainaghi, majiteľ farmaceutickej firmy, ktorá predávala nakazenú krv a infikovala ľudí vírusom HIV. Takto sa nakazí aj policajt Luca Pastore, ktorý je okrem iného aj členom vyšetrovania vedeného prokurátorom Antoniom di Pietrom a chce sa za to pomstiť. Ďalšou z postáv je veterán z vojny v Golfskom zálive, Pietro, ktorý aj napriek tomu, že nedisponuje vysokým intelektom, je zvolený do parlamentu ako zástupca krajnej pravicovej Severnej Ligy. V príbehu vystupuje aj modelka, ktorá sa cez postele doslova prepracuje k vysnívanej práci v televízii a úlisný marketingový manažér Leonardo Notte, ktorý pracuje v Berlusconiho reklamnej spoločnosti Publitalia a je prvým, ktorý si všimne Berlusconiho politický potenciál.

Okrem fiktívnych hrdinov sa v seriáli vyskytujú aj skutočné postavy, ako napríklad vyšetrujúci právnici: Antonio di Pietro , Piercamillo Davigo, Gherardo Colombo, obvinení politici: Umberto Bossi, Bettino Craxi, Mario Chiesa a mnohí iní. V pozadí sa objaví aj Silvio Berlusconi, ktorý vtedy ešte nebol známy ako politik, no už začal vystupovať na verejnosti.