Print this page

RTVS sa 17. novembra obzrie za socializmom Foto: RTVS

RTVS pripravila na 17. novembra špeciálny program. O 11:05 ponúka drámu Čierne ovce, ktorá zachytáva život na slovenskej dedine v období kolektivizácie.


O 12:15 odvysiela televízny film Horúci dych podľa novely Jána Kozáka "Marianna Radvaková" o prvých premenách v myslení ľudí v počiatkoch socializácie slovenskej dediny.

Špeciálne vydania k tomuto významnému dňu, ktorý navždy zmenil naše dejiny a životy, chystajú aj relácie Zlaté časy (štvrtok 17. 11. o 20:25) a Milujem Slovensko (piatok 18. 11. o 20:25).

Dvojka
Dnes o 20:10 odvysiela dvojdielny dokument o špionáži východoeurópskych krajín vo Vatikáne počas Studenej vojny pod názvom Tajná operácia Pontifex.

O 8:35 to bude Filmová kronika "17. november" 1989, o 11:10 zas autorská výpoveď režisérky Yvonne Vavrovej o generácii, ktorá sa narodila v „ochrannom náručí" socialistickej spoločnosti pod názvom Generácia na prelome.

Na poludnie v rámci cyklu Família Dvojka odvysiela príbeh rodiny poznačenej totalitou. Pán Miroslav Šimko, dnes už 67-ročný syn bývalých politických väzňov, sa v ďalšom vydaní Famílie retrospektívne ohliadne za neslávnou minulosťou. Vykonštruované politické procesy, krivé obvinenia, falošné svedectvá, či nespravodlivé väznenia poznamenali v nedávnej minulosti tisíce jednotlivcov tejto krajiny.
O 13:50 prinesie RTVS prevzatý divadelný kabaret Jawa nostalgická divadla GunaGu, ktoré rekapituluje roky 1969-1989 v Československu.
O 16:10 to bude akvizičná premiéra dokumentárneho filmu Stopy v snehu o pašovaní literatúry do Československa v období neslobody a o 21:10 ďalšia premiéra dokumentárneho filmu o spisovateľke a aktivistke Irene Brežnej pod názvom Profesionálna cudzinka.

17. november na Dvojke uzavrie o 23.25 piaty diel cyklu Zbohom, súdruhovia, ktorý ilustruje priebeh 16-ročného procesu pádu komunizmu vo východnej Európe.