Print this page

Kotlebovci sa sťažujú: RTVS nás cenzuruje a ignoruje. Tu je odpoveď z RTVS Reprofoto RTVS

Predstavitelia strany Mariána Kotlebu by veľmi radi debatovali v O 5 minút 12 a zároveň radi používajú nacistickú rétoriku.

 

 

Strana ĽS Naše Slovensko sa už dlhodobo sťažuje, že nie je na obrazovkách RTVS tak, ako by si želala, a tvrdí, že RTVS ju ignoruje. Najnovšie strana Mariána Kotlebu podala sťažnosť „kvôli zrejmej účelovej ignorácii a cenzúre ĽS Naše Slovensko".

„Dôkazom ignorácie ĽS Naše Slovensko zo strany RTVS je aj fakt, že za posledný rok, t.j. od konania parlamentných volieb, nebol do relácie „O 5 minút 12" pozvaný ani jeden náš zástupca. Celkovo bola od posledných parlamentných volieb „O 5 minút 12" vysielaná 40-krát. Dokopy sa v nej prezentovalo 118 predstaviteľov parlamentných politických strán a 37 hostí z mimoparlamentných strán a hnutí. ĽS Naše Slovensko však za toto obdobie nedostala do relácie ani jednu pozvánku," sťažuje sa ĽSNS.

Odporúčame aj: Pozrite sa, ako vyzerá fašistická symbolika Kotlebovej strany ĽSNS

„Naša politická strana má v Národnej rade SR riadne zvolených 14 poslancov. Tento fakt nie je možné opomenúť a je nemysliteľné, aby politická strana, ktorá dosiahla takýto volebný výsledok, bola v reláciách vo verejnoprávnej RTVS viac ako rok úplne ignorovaná," tvrdí ĽSNS.

Rétorika ĽSNS otvorene používa neonacistickú a fašistickú symboliku, rasizmus je jej hlavnou politickou agendou.

Odporúčame aj: Kotleba zneužil chlapca na vozíčku na propagovanie neonacistického symbolu

Podľa zákona RTVS nesmie propagovať násilie a otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine.

„RTVS spracováva spravodajské príspevky, ako aj tvorí dramaturgiu jednotlivých relácii na základe profesionálnych novinárskych a etických štandardov, Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, ako aj ďalších interných noriem," napísala v stanovisku pre Omédiách.com Dominika Šulková, manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS.

Odporúčame aj: Kotlebovi sa nepáči označenie fašista v RTVS

Zdôrazňuje, že dramaturgia diskusií a výber tém je plne v kompetencii RTVS a pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických programov nezávislá a vylučuje sa zásah politických, ekonomických, spoločenských a iných lobistických skupín do prípravy a vysielania. „RTVS navyše vo vzťahu k rasovým, národnostným, etnickým, náboženským, sexuálnym, vekovým a ostatným sociálnym skupinám vychádza zo zásad otvorenosti a tolerancie, zdržiava sa šírenia akejkoľvek neznášanlivosti medzi ľuďmi a skupinami s odlišným postavením a orientáciou," píše Šulková.