Print this page

 Mika: RTVS bude mať štyri televízne stanice, pätnásť rozhlasových Reprofoto TV NRSR

Dnes ráno sa začalo verejné vypočutie kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS. Ako prvý pred poslancov parlamentného výboru pre kultúru a médiá predstúpil Václav Mika.

 


Súčasný šéf RTVS predstúpil pred poslancov s projektom, ktorý považuje za víziu RTVS v roku 2022. „Projekt som pripravil ako víziu aj ako kontinuitu," povedal Mika.

Mika očakáva, že RTVS bude v roku 2022 televízny líder. Televízna časť bude mať štyri televízne stanice, ktoré budú dostupné na všetkých vysielacích platformách. Jednotka ako teraz pre všeobecného diváka, Dvojka pre verejnoprávneho diváka, Trojka pre detského diváka a pre tzv. artového diváka a Štvorka s akcentom na šport a spravodajstvo a publicistiku.

Okrem toho bude nová online stanica – tzv. Päťka, je to formát, ktorý má byť jasnou oponenciou neoverených správ, povedal Mika.

Rádio bude mať v roku 2022 až 15 rozhlasových služieb, ktoré budú súčasťou digitálneho multiplexu. Pribudne napríklad Rádio Regina Bratislava, Rádio Plus, rádio Pyramída. Rozhlas bude lídrom digitálneho vysielania.

Spravodajstvo má mať v roku 2202 jedno spoločné spravodajské centrum.

Uprednostňuje trojzložkové financovanie s tým, že odporúča zvýšiť koncesionárske poplatky na 7 eur mesačne.

 

Poslanci sa pýtali aj na kauzu platov riadiacich pracovníkov RTVS. Mika upozornil, že to nie je len plat ale celkové náklady na zamestnanca s tým, že aby mohol mať kvalitných riadiacich pracovníkov, musí ich aj zaplatiť. A upozornil aj na pozitívne výsledky - spravodajstvo RTVS má z televízií najdôveryhodnejšie spravodajstvo.

Prinesieme v priebehu dňa podrobnosti z projektov aj ďalších kandidátov. 

Odporúčame aj: Flašík chce z RTVS urobiť akciovku a pripojiť k RTVS chce ďalšie médium

Václav Mika pracoval v STV ešte pred revolúciou. Začínal tam v roku 1987. November ho zastihol ako podpredsedu SZM v STV, predsedom bol jeho vtedajší priateľ Pavol Rusko. S Ruskom bol po udalostiach v roku 1989 členom ponovembrového organizačného výboru STV.

Po roku 1990 prešiel rôznymi manažérskymi pozíciami. V roku 1992-1994 bol riaditeľom kancelárie STV a krátko aj jedným zo štatutárov STV. Po príchode Jozefa Darma do vedenia z STV odišiel.

V období od roku 1994 až 98 bol riaditeľom a konateľom mediálnej agentúry PSMA, ktorá pre SRo predávala reklamu, v čase keď rozhlasu šéfoval Rezník, ktorý rozviazal zmluvu s PSMA.

V rokoch 1998 - 99 bol podpredsedom Rady STV.

V roku 1999 zakladal rádio Expres, ktorému šéfoval až do roku 2006. V roku 2006 sa stal šéfom Markízy. Bolo to v čase, keď Pavol Rusko stratil vplyv v TV Markíza a televíziu ovládla spoločnosť CME. S jeho príchodom sa výrazne zmenilo spravodajstvo, ktoré pred tým slúžilo aj politickým cieľom Ruska, stabilizoval upadajúcu sledovanosť Markízy. V roku 2010 z Markízy sám odišiel, podľa informácií Omédiách.com za jeho odchodom boli nezhody s vtedajším svojráznym šéfom CME Adrianom Sarbom.
Od roku 2011 podniká vo vlastnej spoločnosti Milestone group, ktorá sa zaoberá reklamou, marketingom ale aj lobingom. Riaditeľom RTVS sa stal v roku 2012,  jeho hlavným protikandidátom bol Jaroslav Rezník.