Print this page

Béla Bugár: Rozbíjať koalíciu kvôli Mikovi nebudeme Zdroj: NRSR

Jaroslav Rezník bol pred prvým kolom voľby šéfa RTVS pre stranu Most-Híd neprijateľný. Po prvom kole to už tak jednoznačne strana nahovorí.

Dnes vedenie strany zvolalo tlačovú besedu, kde reagovalo na výsledky prvého kola voľby generálneho riaditeľa RTVS. Do druhého kola postúpili dvaja kandidáti Jaroslav Rezník a Václav Mika.

Strana Most-Híd pred voľbou oznámila, že sa rozhoduje medzi Michalom Ruttkayom a Zuzanou Ťapákovou. Hoci Most-Híd má v parlamente 15 poslancov – Ťapáková získala v tajnej voľbe len jeden hlas a Ruttkay päť. Väčšina poslancov Mostu hlasovala za Miku.
V druhom kole sa to už pravdepodobne nestane. „Rešpektujeme fakt, že naši koaliční partneri nechcú, aby sme podporili Miku," povedal Béla Bugár. O ďalšom postupe v hlasovaní budú rokovať v poslaneckom klube, nevylúčil však ani to, že aj Most zdvihne ruku za Rezníka. „Rozbíjať si koalíciu kvôli Mikovi určite nebudeme. Keď si niekto myslí, že mali by sme hlasovať za Miku bez dohody vo vládnej koalícii, napriek vôli našich koaličných partnerov, to určite neurobíme," povedal Bugár s tým, že budú určite požadovať garancie v oblasti menšinového vysielania aj v spravodajstve.

Nie všetci Smeráci majú problém s Mikom. „Verejné vyjadrenie názoru, že Václava Miku považujem za najvhodnejšieho kandidátna na generálneho riaditeľa RTVS, považujem za dostatočné na to, aby bolo pre poslancov súčasťou ich rozhodovania, a nič iné v tomto zmysle robiť nebudem. Zároveň jasne deklarujem, že budem rešpektovať rozhodnutie poslancov, koho zvolia," vyhlásil podľa Denníka N minister kultúry Marek Maďarič.

Jedným z hlavných kritikov Rezníka bol v rozprave poslanec Most-Híd František Šebej.

Most-Híd očakával, že opozícia bude hlasovať s nimi za Ruttkaya. Hrčiar priznal vzájomné rokovania s opozíciou (Borisom Kollárom) o tejto podpore. „Opozícia zo začiatku hovorila, že asi Ruttkay by bol dobrý. Nakoniec to bolo inak, na poslednú chvíľu to zmenili, keď bolo jasne, že Ruttkay sa nemôže dostať do druhého kola, na to reagovala veľká časť nášho klubu tak, že volila Miku," povedal Bugár. Opozícia si tak podľa neho strelila do vlastných nôh. Očakáva, že v druhom kole bude zvolený Rezník, alebo bude nová voľba.