Print this page

Mafiáni II – Súmrak Bossov pripravuje pre RTVS bývalý novinár Žitný Reprofoto RTVS

Po prvej sérii Mafiáni sa onedlho na obrazovku RTVS dostane druhá séria.

 

 

RTVS podpísala zmluvu na druhú sériu seriálu s pracovným názvom Súmrak Bossov – Mafiáni II. 

Prvá séria dokumentov s názvom Vzostupy a pády mafie na Slovensku bola o začiatkoch a živote mnohých členov slovenského podsvetia - Mikulášovi Černákovi, Jurajovi Ondrajčákovi, Miroslavovi Sýkorovi a ďalších. V dokumente vystupovali vyšetrovatelia, ale aj novinári, ktorí o mafiánoch v tej dobe písali: Anka Žitná Lučaiová, Milan Źitný, Daniel Vražda, bývalý šéf kontrarozviedka SIS a dnes autor webu ďateľ.sk Peter Tóth, ale aj Milan Reichel považovaný za niekdajšieho člena popradského podsvetia.

Aj druhú sériu pripravuje spoločnosťou S PRO ALFA. Celkový koprodukčný vklad RTVS za 12 dielov po 26 minút je 241 tisíc eur.

Kým v zmluve na prvú sériu bol autorom scenára a námetu Gustav Murín, v zmluve na druhú sériu je autorom námetu a scenáru bývalý novinár Rádia Slobodná Európa Milan Žitný. Režisérom bude opäť Tibor Szilvási.
Žitný spolupracoval scenáristický aj na prvej sérii, kde podľa jeho slov „bolo treba poopravovať v scenároch veľa nepresností, falošných mýtov, fám a detailov." V rozhovore pre attelier.sk povedal, že seriál dostal kvalitatívne úplne iný nádych v momente, keď sa mu podarilo získať doň Milana Reichela.
„V lete pred výrobou sa k nám dostala informácia, že čoskoro vyjde kniha Mikuláša Černáka o 90-tych rokoch. Bolo zrejmé, že pre nás bude dôležité porovnať Černákove tvrdenia s našimi poznatkami a držať si objektívny prístup k téme. Černák v knihe pomerne často zavádza alebo rovno klame, zrejme aby si vylepšil vlastný profil a zmiernil nálepku masového vraha. Reichela nahnevali viaceré Černákove tvrdenia, vyslal signál, ja som ho zachytil a navštívil ho v Poprade. Už keď som prišiel, bol vlastne rozhodnutý ísť aj pred kameru a podať svedectvo o tom, ako to naozaj bolo. Na rozdiel od Černáka Milan Reichel nemá na rukách krv," povedal Žitný pre attelier.sk.

Prvé tri diely majú byť hotové do konca augusta. Celý seriál do polovice novembra. Na obrazovku sa môže dostať už na jeseň.