Print this page

Fanúšikovia Univerzity šerca Ježišovho zaplavili licenčnú radu sťažnosťami BFŠJ

Nie sme satanisti, sťažujú sa na licenčnej rade urazení fanúšikovia stránky Bohosloveckej univerzity Šerca Ježišovho v Hostovciach, od JOJ požadujú ospravedlnenie.

 

 Reportáž TV JOJ „Sektári naštvali dedinu" spôsobila na Rade pre vysielanie a retransmisiu menšiu pohromu.

 Na radu došlo do vydania tohto článku 98 sťažností a pribúdajú ďalšie. JOJ v piatok s plnou vážnosťou odvysielala reportáž Sektári naštvali dedinu o "Bohosloveckej univerzite Šerca Ježišovho v Hostovciach," kde uverejnila ustrachané reakcie obyvateľov dedinky Hostovice, ktorí sa obávajú šírenia satanizmu. Pritom je to jedna z mnohých recesistických stránok, ktoré sa šíria na facebooku, a už pri prvom pohľade na Skrúcaného ako pápeža a text je zjavné, že ide o recesiu. 

"Pohoršenie a hnev. Takéto sú reakcie obyvateľov Hostovíc, ktorí sa dozvedeli, že na pochybnej internetovej stránke niekto zneužil názov ich obce," takto začala reportáž redaktorka JOJ Katarína Kleknerová. Nasledovali reakcie vystrašených dôchodkýň. "Preboha. No možno sú takí ľudia medzi nami. Spravili si výsmech z Boha." Aj pravoslavného duchovného: "Sú to nejakí fanatici, sektári alebo neviem ako nazvať týchto ľudí, ale určite nie sú zdraví."
"Nikto z dedinčanov netuší, kto túto stránku založil, objavujú sa na nej nechutné fotomontáže. Jej prívrženci sa stavajú do rolí kňazov, či bohoslovcov. Avšak každé ich vyjadrenie má nádych irónie a nádych výsmechu," povedala redaktorka, ktorá oslovila sektológa a spomínala aj prokuratúru.

Prvá sťažnosť prišla na radu krátko po odvysielaní reportáže v piatok v noci. Sťažnosti prichádzajú cez on-line formulár na stránke rady. Text je väčšinou rovnaký: sťažujú sa na to, že televízia nezabezpečila objektívnosť a nestrannosť, ako jej prikazuje zákon.

„V reportáži moderátorky Kleknerovej o "Bohosloveckej univerzite Šerca Ježišovho v Hostovciach" - vymyslenej recesistickej stránke na Facebooku, kde sa ateisti/humoristi radi bavia o rôznych témach svojským spôsobom, boli títo ľudia (admini stránky a jej fanúšikovia, prispievatelia) označení za sektárov a satanistov. Keďže som sám fanúšikom tejto stránky, uvedená reportáž ma hrubo urazila, ohovorila ma a poškodila nie len moje meno. Preto žiadam od TV JOJ verejné ospravedlnenie v ich spravodajskom bloku," píše sa v sťažnosti.

„Rada bude postupovať štandardne - podnety zaeviduje, zmonitoruje obsah vysielania a ak na základe toho vznikne podozrenie, že odvysielaním mohlo dôjsť k porušeniu zákona, začne voči vysielateľovi správne konanie. Ak nie, sťažnosti posúdi ako neopodstatnené," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa rady Lucia Jelčová.

"Hoci rada dostane aj niekoľko desiatok či stoviek totožných sťažností, posudzuje ich vždy iba ako jednu. Počet zaslaných sťažností nemá vplyv na rýchlosť konania a rozhodovania Rady, ani na výsledok prešetrenia sťažnosti, napr. výšku uloženej pokuty," povedala hovorkyňa.

Aktualizácia o stanovisko BUŠJ v Hostoviciach (19:40): "Necítime sa byť urazení, skôr sme pobavení absurdne zlou a bizarnou reportážou, ktorou redaktorka spravila dotknutým občanom Hostovíc medvediu službu a obec zviditeľnila 1000x viac, ako by sa to kedy podarilo nám. Žiaľ, negatívne."

JOJ sa zatiaľ nevyjadrila.

 

Reportáž TV JOJ „Sektári naštvali dedinu“ spôsobila dnes na Rade pre vysielanie a retransmisiu menšiu pohromu. Na radu došlo do poludnia 95 sťažností a pribúdajú ďalšie.  Televízia Joj v piatok s plnou vážnosťou odvysielala reportáž o "Bohosloveckej univerzite Šerca Ježišovho v Hostovciach," kde uverejnila ustrachané reakcie obyvateľov dedinky Hostovice, ktorí sa obávajú šírenia satanizmu. To, že ide o recesistickú stránku na facebooku, sa v reportáži neobjavilo.

Prvá sťažnosť prišla na radu krátko po odvysielaní reportáže v piatok v noci. Sťažnosti majú rôznych odosielateľov, ktorí podávajú sťažnosti cez on-line formulár na stránke rady. Text je väčšinou rovnaký: sťažujú sa na to, že televízia nezbezpečila v reportáži objektívnosť a nestrannosť, ako jej prikazuje zákon.

 

Totožnosť sťažovateľov zo zákona nie je možné zverejniť, údaje o sťažovateľovi (meno, adresa, mail, ...) sú uvedené v každej sťažnosti iné. Čo sa týka obsahu podnetov a formy ich podávania, sťažovatelia využívajú formulár na podávanie sťažností na webovej stránke Rady a veľká väčšina z nich obsahuje nasledujúci text: „V reportáži moderátorky Kataríny Kleknerovej o "Bohosloveckej univerzite Šerca Ježišovho v Hostovciach" - vymyslenej recesistickej stránke na Facebooku, kde sa ateisti/humoristi radi bavia o rôznych témach svojským spôsobom, boli títo ľudia (admini stránky a jej fanúšikovia, prispievatelia) označení za sektárov a satanistov. Keďže som sám fanúšikom tejto stránky, uvedená reportáž ma hrubo urazila, ohovorila ma a poškodila nie len moje meno. Preto žiadam od TV JOJ verejné ospravedlnenie v ich spravodajskom bloku.

 

„Rada bude postupovať štandardne - podnety zaeviduje, zmonitoruje obsah vysielania a ak na základe toho vznikne podozrenie, že odvysielaním mohlo dôjsť k porušeniu zákona, začne voči vysielateľovi správne konanie. Ak nie, sťažnosti posúdi ako neopodstatnené,“ povedala pre Omédiách.com hovorkyňa rady Lucia Jelčová.