V seriáli Za sklom, ktorý JOJ stopla, boli narážky na Kaliňáka, Kočnera či Skutok sa nestal

V seriáli Za sklom, ktorý JOJ stopla, boli narážky na Kaliňáka, Kočnera či Skutok sa nestal Reprofoto JOJ

 Hoci televízia JOJ vo veľkom promovala druhú sériu kriminálky Za sklom, po prvej časti ju nečakane stopla.

 V pláne mala vysielať druhú sériu každú stredu večer. Prvý diel odvysielala v stredu 8. novembra, ešte 12. a 13. novembra promovala druhý diel. 15. novembra televízia robila zmenu v programe a oznámila, že seriál vysielať tento rok nebude, lebo chcú ísť v ústrety aj divákom, ktorý si ho neskôr nemôžu pozrieť a odvysielajú ho v inom čase ale až budúci rok, čo vyvolalo medzi mnohými divákmi prekvapenie. Vysvetleniu televízie veľmi neverili, argumentovali tým, že odvysielané diely dáva televízia aj na web a tam si ho môže ktokoľvek kedykoľvek pozrieť.

V seriáli policajti Max (Tomáš Maštalír) a Noro (Ján Koleník) rozložili silnú mafiánsku skupinu, na čele ktorej bol Slančík ((Jiří Bartoška).

Zaujímavosťou je, že seriál obsahuje mnoho zápletiek a narážok na viaceré aktuálne či minulé politické kauzy. Tvorcovia sami píšu, že seriál vychádza zo skutočných udalostí.

Tak napríklad zápletka, v ktorej vyšetrovateľka (Zuzana Kanócz) pracuje na prípade exekúcie azylového domu Nádej. Prípad pripomínala kauzu centra Maják nádeje, v ktorej figuroval Marián Kočner a Pavol Rusko. Pri scéne vyšetrovateľka príde za majiteľom azylového domu, kde v kancelárii s riaditeľom nájde kontroverzného podnikateľa Voznera, ktorý rétorikou aj vystupovaním pripomína Mariána Kočnera, hrá ho Maroš Kramár. Ten zavolá na príslušné miesto a následne nadriadený vyšetrovateľku telefonicky stiahne z prípadu. "Je mi jasné, že na vratkách za DPH vás nedostanem, ale okrádať týrané ženy s deťmi to je taký hnus, že to vám dokážem, aj keby som mala skapať," hovorí vyšetrovateľka Voznerovi. Kauza vratiek DPH je spojená s Kočnerom. Vozner sa zmieni, že ide na otočku do Indie, čo je obľúbená destinácia Kočnera.

Reprofoto JOJ
Na viacero motívov odkazujúcich na politické kauzy upozornil v recenzii hneď po prvej časti redaktor SME Matúš Burčík, paralely si všimli aj ďalší novinári, ktorí sa venujú týmto kauzám. „Pre zorientovaného diváka sú indície, ktoré novej sérii pridávajú na atraktivite, pomerne jasné," píše Burčík. Podľa Burčíka sedí na Kočnera aj charakteristika podnikateľa v ďalšej sekvencii, kde sa hovorí, že „Vozner ide v stavebníctve, v pozemkoch a vo vratkách DPH."

V seriáli zaznelo aj viacero hlášok charakteristických pre politické kauzy: „Takže skutok sa nestal... Tak si to želal minister." Alebo hláška „Je to náš človek," čo je veta, ktorú údajne počula policajná hliadka v telefóne potom, ako v roku 2012 zastavila podnikateľa Ladislava Bašternáka, keď mu chcela dať pokutu.

Odporúčame aj: Ako sa pieseň od Korben Dallas stala titulnou skladbou seriálu Za sklom?

Indície odkazujúce na skutočné udalosti boli už v predchádzajúcej sérii. Napríklad tlačová beseda, na ktorej vystúpil minister vnútra, aby verejnosti oznámil, že policajti pochybili a zatknutie Slančíka bolo nedorozumenie.

"My nemôžeme väzniť nevinného dôchodcu len preto, že sa niekto z neho rozhodne urobiť hlavu zločineckej skupiny. To je absurdné," povedal seriálový minister, ktorý sa nápadne podobal na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (stvárnil ho moderátor JOJ Pavol Michalka) a priestor tlačovej besedy pripmínal tiež ministerstvo vnútra, pričom v seriáli sa objavuje aj budova ministerstva.

„Citát sa nápadne podobá na argumentáciu bývalého šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku, keď v roku 2004 osobne prepúšťal z vyšetrovacej väzby podnikateľa Jozefa Majského," píše Burčík.

V spomienkach bývalej vyšetrovateľky Zory Ballovej, ktorú hrá Kamila Magálová, sa spomínajú praktiky z čias Mečiara. "Bolo to za Mečiara, bol to môj prvý veľký prípad prepojený na politiku. Do vyšetrovania zasahovali minister, SISka, prokurátor, dokonca aj premiér. Menili dôkazy. Svedkovia menili výpovede." A pokračuje, že Slančíka nedostali, ale Slančíkovi to zničilo rodinu. „Manželka to neustála tlak, mala psychické problémy a spáchala samovraždu. Ublížila aj ich synovi," hovorí Magálová, čo pripomína príbeh privatizéra Karola Martinku a jeho manželky bývalej Mečiarovej poradkyne.

Reprofoto JOJ

Televíziu JOJ sme požiadali o odpovede na otázky: Nebol na televíziu alebo tvorcov vyvíjaný nátlak, aby seriál z obrazovky stiahli, upravili? Pýtali sme a aj na to, či tvorcovia alebo televízia nezaznamenali výhrady k seriálu od ľudí z politiky, podnikateľského či iného prostredia?

„Dôvodom presunu vysielania druhej série na budúci rok nie sú tlaky z externého prostredia. Za sklom patri medzi to najkvalitnejšie z tvorby televízie JOJ a spoločnosti DNA. Jeho druha séria, ktorá je inšpirovaná reálnymi udalosťami 90. rokov, si určite zaslúži odvysielanie v prime time pasme, ktoré je však na našich obrazovkách v tejto sezóne obsadene divácky úspešnými projektmi. Preto sme sa rozhodli, že seriál odvysielame v roku 2018," napísala v reakcii pre Omédiách.com Miroslava Klempová z TV JOJ.