Print this page

O Markízu a Novu majú údajne spoločný záujem Penta, J&T a Číňania, ale aj ďalší Ilustr.foto: TV Markíza

 To, že Markíza a ďalšie televízie zo skupiny CME sú na predaj, sa v poslednom období objavuje často, aj keď majiteľ skupiny CME americká spoločnosť Time Warner to nekomentuje. Okrem zákulisných rečí prichádzajú s informáciami o kupcoch aj zahraničné médiá.

 Podľa českého webu Echo24 spoločnosť Time Warner sa rozhodla predať televízie, ktoré ostali pod kontrolou jej mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ale len spolu v jednom balíku – Markízu a ďalšie TV na Slovensku,  televíznu skupinu Novu a ďalšie televízie v Bulharsku a Rumunsku. A podľa informácií Omédiách.com aj v Chorvátsku a Slovinsku, keďže letný pokus o predaj nevyšiel.* O koncern má podľa Echo24 záujem PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. „Uchádza sa o ňu tiež skupina Penta v aliancii s niektorými akcionármi ďalšej skupiny J&T a čínskou investičnou skupinou CEFC. Tá sa má stať po tom, čo dostane súhlas Českej národnej banky, vlastníkom 51 percent akcií v J&T Finance Group. Tieto skupiny už v minulosti na rôznych obchodoch spolupracovali, takže do úvahy pripadá akýkoľvek spoločný postup," píše Echo24.

Podľa českého webu Time Warner chce za balík televízie šestnásťnásobok EBITDA (čo je zisk pred zdanením a odpismi). Čo je takmer 2 mld. eur.

S podobnou informáciou prišla koncom novembra aj agentúra Reuters, keď napísala, že čínska energetická a investičná skupina CEFC a finančná skupina Penta Investment chcú kúpiť od americkej mediálnej firmy Time Warner jej podiel v spoločnosti CME. "Špekulácie tradične nekomentujeme," reagoval vtedy pre Omédiách.com hovorca Penty Gabriel Tóth. Time Warner sa k správe Reuters odmietol vyjadriť. Hovorca CEFC na otázky Reuters nereagoval.

CME sa v lete pokúsila predaťsvoje aktivity v Chorvátsku a Slovinsku spoločnosti Slovenia Broadband zo skupiny United Group za 230 miliónov eur, no chorvátske úrady predaj neschválili.

*Odporúčame aj: Chorvátsko zakázalo predaj miestnej divízie mediálnej CME, ktorá vlastní aj Markízu

Echo24 predpokladá, že ak ich aj niekto televízie ako balík kúpi, nebude sa ich chcieť nechať a bude sa snažiť ich rozpredať.

Číňania z CEFC, ktorý sa majú stať spoluvlastníkmi J&T Finance Group, prejavili záujem o médiá v stredoeurópskom priestore už skôr. Pred tromi rokmi vstúpili do mediálnej skupiny Empresa, ktorá vlastní televíziu Barrandov či časopis Týden, pred nedávnom však zo skupiny od spluvlastníka Jaromíra Soukupa odišli.

Time Warner vlastní v CME 46,5 percenta akcií s hlasovacími právami. Na základe warrantov, teda cenných papierov s opciou, ktoré môže uplatniť do mája 2018, môže mať Time Warner v CME podiel 75 percent.
Time Warner sa vlani v októbri dohodla s americkou telekomunikačnou firmou AT&T na svojom prevzatí za viac ako 85 miliárd dolárov.