Prečo RTVS neodvysiela plánovaný diel Súmrak bossov: Kočner - Biznis medzi politikou a podsvetím?

Prečo RTVS neodvysiela plánovaný diel Súmrak bossov: Kočner - Biznis medzi politikou a podsvetím? Reprofoto TA3

 V RTVS sa dnes tvária, že s Mariánom Kočnerom v dokumente o slovenskom podsvetí ani nerátali. V lete to však bolo inak.

 Vo štvrtok pôjde na Jednotke posledný diel cyklu Súmrak bossov. Je to dokumentárny cyklus o organizovanom zločine na Slovensku a jeho prieniku do spoločenského, politického i hospodárskeho života. RTVS už odvysielala časti o Kyselinároch, bratoch Mellovcoch, Mikulášovi Varehovi či podsvetí v Dunajskej Strede.

Posledný avizovaný 12-ty diel mal byť o Mariánovi Kočnerovi a mal mať názov „Marián Kočner: Biznis medzi politikou a podsvetím". V programe na štvrtok však nie je. Posledný diel, ktorý vo štvrtok RTVS odvysiela, má názov Robert Lališ - Podsvetie v kýbli. Lališ sa v plánovanom zozname dielov nebol.

Tu je plánovaný zoznam dielov, ktoré RTVS poskytla médiám v lete, keď sa seriál pripravoval:

1. Jozef Roháč, vrah, ktorý rád diskutoval
2. Jozef Ducký – zabilo ho podsvetie?
3. Dunajská Streda, malé mesto veľkého zločinu
4. Lajos Sátor – vrah na úteku
5. Zločin ako droga, príbeh Bakiho Sadikiho
6. Vareha – rytier von DPH
7. Bratia Mellovci - Černákova franšíza na Hornej Nitre
8. Muszka, Tóth a Zlatý trojuholník na východe SR
9. Biele kone sa tiež strieľajú
10. Sýkorky: Mocné, nebezpečné, večné
11. Trójsky kôň v krvavom tuneli
12. Marián Kočner: Biznis medzi politikou a podsvetím

Zoznam vyšiel vo viacerých médiách, ako prvé ho v auguste zverejnili Stratégie.sk (označili ho ako pracovnú verziu), následne ďalšie médiá: Fakty24, Refresher, Sketcher...

Prvých 11 dielov, tak ako je v zozname, RTVS odvysielala.

RTVS aj produkčnej spoločnosti S Pro Alfa, ktorá seriál pripravovala, sme sa spýtali, prečo zo zoznamu vypadol Kočner a nahradil ho Lališ?

„Diel „Marián Kočner: Biznis medzi politikou a podsvetím" nikdy nebol zverejnený v oficiálnom programe aktuálnej série dokumentárneho cyklu Súmrak bossov a RTVS ho ani oficiálne neavizovala," odpovedala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Zoznam, s ktorými podľa nej "pracovali niektoré médiá", bol iba pracovnou verziou s predbežnými názvami epizód. "Mnohé z dielov v tom čase ešte neboli hotové a až v priebehu tvorivého procesu sa zistilo, či na ich odvysielanie bude dostatok relevantného materiálu. Okrem toho sa počas nakrúcania a postprodukcie priebežne modifikovalo presné znenie jednotlivých častí," napísala Rusnáková. Seriál pre RTVS pripravovala spoločnosť S Pro Alfa. Celkový koprodukčný vklad RTVS do seriálu bol vo výške 241 tisíc eur. Producent spoločnosti Miroslav Čížek sa k tomu nechcel vyjadriť s tým, že stanovisko poslala už hovorkyňa RTVS.

Rusnáková nemá pravdu, že zoznam, ktorý v lete zverejnili viaceré médiá, "RTVS oficiálne neavizovala". Médiám ho poskytla v lete samotná RTVS, v čase, keď sa seriál pripravoval. RTVS postupne odvysielala 11 avizovaných dielov v takmer rovnakom poradí a s takmer takmer totožnými titulkami, ako na zozname z leta. Až na 12-ty diel o Kočnerovi.

 Podobná situácia nastala aj minulý rok pri pôvodnej sérii s názvom Mafiáni. RTVS neodvysielala 13-ty diel o bývalom šéfovi SIS v následne po 12-tej časti,  odvysielala ho o niečo neskôr.

Podrobnosti: Prečo RTVS neodvysielala časť seriálu Mafiáni o bývalom šéfovi SIS?


V lete, keď médiá zverejnili zoznam pripravovaných dielov, práve ten diel s Kočnerom vyvolal rozruch a záujem. Na diel s Kočnerom sa koncom augusta pýtal v rozhovore s producentom Čížekom web mediálne.sk. "Máme nakrútených šesť častí, ďalšie by som zatiaľ nechcel rozoberať, až keď budú hotové, lebo by to mohlo vplývať na respondentov. Prácu nám skomplikovalo, aj keď sa v médiách pred časom objavil zoznam všetkých častí druhej série," povedal pre mediálne.sk producent Čížek. "V zozname bol v aj Marián Kočner. Bude diel aj o ňom?" spýtal sa redaktor, na čo producent odpovedal takto: "Platí, čo som povedal. Počkajme si. Nie je to také jednoduché."

Podľa informácií Omédiách.com po zverejnení zoznamu častí mal výhrady k plánovanej poslednej časti samotný Kočner. Diel sa nakoniec ani nenatáčal.

Aktualizácia 14.12. Na článok reagoval autor námetu a scenárov Súmrak bossov Milan Žitný. V reakcii, ktorú zverejnil v diskusii pod článkom na facebooku, označil náš článok za konšpiráciu. Je pobúrený, že sa „neoficiálny, neverejný, pracovný" názov dostal v lete z RTVS do Stratégii. V svojej reakcii však potvrdil, že s Kočnerom rátali a že od projektu upustili, stačilo im, že Kočner odskočil: „Ja ako autor námetu a scenárov Súmraku bossov som prišiel s nápadom na posledný diel a oslovil som Mariána Kočnera, či by do toho šiel a on súhlasil, že jedna časť bude venovaná jemu. A názov, ktorý som ja pripravil, znel inak, než tu uvádzate. Lenže bezprostredne potom, ako v Strategii vyšiel onen interný zoznam, Kočner od projektu odskočil. Museli sme preto nájsť za tento diel náhradu."

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás aj na facebooku.