Print this page

Súd zrušil pokutu za reportáž o vhodnom a nevhodnom oblečení do kostola Reprofoto TV Nova

  

 

 

Český Ústavný súd zrušil pokutu 200.000 korún, ktorú Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie uložila televízii Nova za reportáž o vhodnom a nevhodnom oblečení do kostola v čase letných horúčav.

Reportáž sa v Televíznych novinách objavila v auguste 2012 v čase veľkých horúčav. Jej témou bol leták, v ktorom kňaz radil ľuďom, čo by si mali, či skôr nemali obliekať do kostola. Reportáž spomínala nevhodnosť džínsových nohavíc, minisukní, odhalených ramien a veľkých výstrihov.

Nedodržiavanie týchto zásad pri bohoslužbách môže spôsobiť nielen pohoršenie, ale aj nevoľnosť celebranta, zaznelo v reportáži s odkazom na príručku. Reportérka sa pýtala na názory návštevníkov kostolov, dala priestor tiež odborníkovi na extrémizmus, ktorý komentoval činnosť kňazského bratstva svätého Pia X.

Rada pôvodne označila odľahčenú reportáž za neobjektívnu a nevyváženú.

Ústavní sudcovia teraz poukázali na slobodu prejavu. Zrušili ako rozhodnutie rady o pokute, tak aj verdikty správnych súdov, ktoré sankciu potvrdili.

"Sloboda prejavu nechráni len závažné oznámenia a dôležité hlboké myšlienky, ale chráni aj právo podať aj "nevážne myšlienky nevážnym spôsobom". A koniec koncov podstatou slobody slova je to, že musíme prijímať aj informácie, oznámenia aj názory, ktoré nám osobne nie sú príjemné," povedal novinárom sudca spravodajca David Uhlíř.

Sudca spomenul aj odborný termín infotainment, čo je žurnalistická forma, ktorej cieľom je nielen informovať, ale aj pobaviť. Hoci žurnalistická a estetická hodnota môže byť sporná, je predovšetkým vecou prevádzkovateľa súkromného média, aby zvážil, ako sa bude presadzovať na trhu, povedal Uhlíř.

"Istá miera zľahčenie sa v reportáži nepochybne vyskytuje. Ale je potrebné vziať do úvahy, že samotná príručka, o ktorej reportáž pojednáva, bola tiež napísaná odľahčeným a humorným spôsobom," povedal Uhlíř.

Ak sa niekoho osobne reportáž dotkla, mohol sa brániť prostredníctvom súkromného práva, napríklad podať žalobu na ochranu osobnosti, žiadať o opravu alebo zverejnenie dodatočného oznámenia. "Z toho, že tak nikto neurobil, súdime, že nikoho z účinkujúcich v reportáži alebo z komentovaných sa reportáž nijako nedotkla," povedal Uhlíř.