Print this page

O násilí na ženách na TA3 diskutovali len muži Reprofoto TA3

 

 Televízia TA3 v nedeľu v hlavnej politickej relácii V politike mala aj tému „Sporný Istanbulský protokol.“

Základným cieľom Istanbulského dohovoru je „vytvorenie Európy bez násilia na ženách a domáceho násilia" s dôrazom na jasné prepojenia medzi dosiahnutím rodovej rovnosti a odstránením násilia páchaného na ženách. Jeho zámerom je tiež harmonizovať právne normy členských krajín RE a zabezpečiť tak ženám, dievčatám a ďalším skupinám ohrozených násilím užívanie rovnakej úrovne ochrany v celej Európe."

V štúdiu o téme bytostne dotýkajúcej sa žien debatovali však len muži. Moderátor Noro Dolinský si pozval len mužov - piatich politikov Jaroslava Pašku zo SNS, Martina Klusa zo SaS, Juraja Blanára zo Smeru a nezávislého poslanca Miroslava Beblavého, lídra novej strany SPOLU. Každá z týchto strán má aj ženy. V relácii sa hovorilo o stereotypoch, tradíciách, moderátor dokonca hostí upozornil, že ženy uvažujú inak ako muži, no on sám ženy do diskusie nepozval.

V relácii V politike bola v nedeľu aj Jana Kiššová, no tú pozvala TA3 len k téme Investície v zaostalých regiónoch, pri téme násilie na ženách už v štúdiu nebola. Jaroslav Paška, podpredseda strany SNS, ktorá je proti ratifikácii dohovoru, zhrnul tému násilia na ženách na Slovensku takto: „Povedali ste, že napríklad 20% našich žien sa stretlo s tým, že boli napadnuté. Súčasne povedané, väčšina žien sa s tým nestretla alebo neavizovala. To znamená, že tie štyri pätiny žien rešpektujú isté postavenie v spoločnosti a ich manželia takéto konanie v rodinnom živote nevyužívajú.“

Aktualizácia 26.2. o stanovisko TA3: "Dramaturgia ako aj konečný výber hostí je výsledkom redakčnej nezávislosti autorov relácie," povedal pre Omediach.com Igor Čekirda z TA3.

Relácia V politike na TA3 (téma Istanbulský dohovor začína od cca 45 min.):