Print this page

Polícia vypočula izraelského premiéra kvôli ovplyvňovaniu spravodajstva a korupcii Ilustr.reprofoto DVTV

Polícia dnes začala vypočúvať premiéra Benjamina Netanjahua a jeho manželku Saru v prípade týkajúcom sa telekomunikačné spoločnosti Bezeq a ovplyvňovania spravodajstva.

 

Netanjahu je v Izraeli spájaný s niekoľkými kauzami trestného správania vrátane korupcie a v dvoch z nich polícia odporučila generálnemu prokurátorovi začať stíhanie. Netanjahu vinu odmieta, uviedli miestne médiá.

Podľa izraelského rozhlasu vošli dnes policajti do premiérovej rezidencie a začali manželov vypočúvať oddelene.

Kauza je označovaná v médiách číslom 4000. Existuje podozrenie, že spoločnosť Bezeq, pod ktorú spadá server Walla, zaistil Netanjahuovým priaznivo vyznievajúce spravodajstvo výmenou za priaznivé regulačné opatrenia.

Netanjahu vinu odmieta, v tejto kauze však už bolo zadržaných niekoľko ľudí. Je medzi nimi aj bývalý generálny riaditeľ pre komunikáciu Šlomo Filber, ktorý sa podľa izraelských médií rozhodol svedčiť proti Netanjahuovi.

Podľa izraelských médií chce dnes polícia vypočuť Netanjahuovu verziu udalostí. Sara Netanjahuova je podozrivá, že server Walla žiadala o priazeň prostredníctvom akcionára Bezeq Saula Eloviča. Aj ten bol zadržaný. Netanjahu povedal, že je Elovič rodinný priateľ a obe rodiny sa stretávali často súkromne. Od Eloviča vraj nikdy neprijal žiadne peniaze a nemal s ním žiadne finančné zväzky. Priaznivé regulačné opatrenia mali Elovičovi podľa izraelskej televízie vyniesť stovky miliónov šekelov.

Polícia už odporučila začať súdne konanie proti Netanjahuovi v dvoch iných korupčných prípadoch, v ktorých ide o prijímanie hodnotných darov a tiež ovplyvňovanie médií. Posledné slovo bude mať generálny prokurátor.