Print this page

Oscara za najlepší film získala Tvár vody Ilustr.foto HBO

Cenu americkej filmovej akadémie Oscar za najlepší film minulého roka získal film Tvár vody mexického režiséra Guillerma del Tora, ktorý zároveň dostal zlatú sošku za najlepšiu réžiu.

 

Príbeh vzťahu nemej upratovačky a obojživelného stvorenia premenil z trinástich nominácií štyri. Druhým najúspešnejším filmom tohtoročného 90. ročníka je s tromi Oscarmi v technických kategóriách vojnová dráma Dunkerque. Slávnostný večer, ktorý moderoval Jimmy Kimmel, sa niesol v znamení žartíkov aj vážnych prejavov na tému rovnosti žien a mužov a sexuálneho obťažovania, o ktorom sa debatuje v súvislosti s kampaňou #MeToo.

Okrem najlepšieho filmu a réžie získal romantický sci-fi príbeh Tvár vody tiež v kategórii výprava a dekorácie. Cenu si za hudbu k filmu odniesol Alexandre Desplat. Osemkrát nominovaná vojnová dráma Christophera Nolana Dunkerque získalo troch Oscarov. Akademici ocenili zvuk a zvukové efekty, cenu si odniesol tiež strihač Lee Smith.

Odporúčame aj:  Prehľad víťazov cien Oscar

Jeden z veľkých favoritov udeľovania Oscarov, dráma Tri billboardy kúsok za Ebbing o svojráznej matke, ktorej zavraždili dcéru, premenil len dve zo siedmich nominácií. V oboch prípadoch išlo o herecké kategórie. Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Frances McDormandová, ktorá už v roku 1997 získala Oscara za film Fargo. Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe bol vyhlásený predstaviteľ malomestského policajta Sam Rockwell.

Rovnako ako Tri billboardy si dva Oscary na konto pripísal film Blade Runner 2049, ktorý akademici ocenili v kategórii vizuálne efekty a kamera. Kameraman Roger Deakins bol nominovaný na cenu americkej filmovej akadémie už celkom štrnásťkrát, teraz sa mu prvýkrát podarilo sošku získať.

Najlepším hercom v hlavnej úlohe sa stal Gary Oldman, ktorý si vo filme Najtemnejšia hodina zahral britského premiéra Winstona Churchilla. Rovnaká snímka si odniesla tiež cenu za masky. Sošku pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe si za stvárnenie nemilosrdnej matky mladej krasokorčuliarky vo filme Ja, Tonya odniesla Allison Janneyová.

Za najlepší pôvodný scenár Oscara získal Jordan Peel za snímku Uteč. Stal sa tak prvým černochom oceneným v tejto kategórii. Za scenár podľa predlohy dostal cenu James Ivory za snímku Daj mi svoje meno, a stal sa tak najstarším umelcom, ktorého kedy americkí akademici ocenili.

Najlepším celovečerným animovaným filmom minulého roka je podľa amerických akademikov film Coco, ktorý sa inšpiroval mexickou kultúrou. V tomto filme zaznela tiež oscarová pieseň Remember Me. V kategórii celovečerný dokument zvíťazil Icarus režiséra Bryana Fogela, ktorý sa venuje téme dopingu v Rusku.

V konkurencii filmov zo Švédska, Maďarska, Libanonu a Ruska sa v kategórii neanglicky hovorený film presadil čilský film Fantastická žena režiséra Sebastiána Lelia, ktorý popisuje život transgender ženy.

Najlepšie kostýmy vznikli pre film Niť prízrakov. Oscara si za ne odniesol Mark Bridges, ktorý počas večera vyhral aj súťaž o najkratší ďakovný prejav, vyhlásil moderátor Jimmy Kimmel. Vyhral za to vodný skúter.

Celý oscarový večer sa niesol v znamení kampane #MeToo, ktorá od minulej jesene, kedy vypukla aféra okolo hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, otriasa filmovú brandžou. Kým Kimmel si z témy robil celý večer žartíky, mnoho umelcov využili príležitosti na podporu boja za rovnoprávnosť žien a mužov a vyjadrenie odporu k sexuálnemu násiliu.

Na rozdiel od udeľovaní cien Zlatý glóbus neprišla väčšina celebrít oblečená väčšinou v čiernych šatách, mnohé z nich si však na protest proti sexizmu pripla odznak kampane Time 's Up. Oscara Kimmel na začiatku večera označil za "najobľúbenejšieho a najrešpektovanejšieho" muža v Hollywoode, pretože "má ruky tam, kde na nich môžete vidieť" a nemá ani žiadny penis. "To je muž, akého v tomto meste potrebujeme," povedal moderátor.

Oscara autorom najlepšieho filmu v závere slávnosti odovzdali herci Warren Beatty a Faye Dunawayová, ktorí sošku v hlavnej kategórii odovzdávali už vlani. Kvôli chybe organizátorov, ktorí zamenili obálky, vtedy oznámili víťazstvo muzikálu La La Land, zatiaľ čo akademici v skutočnosti najlepším filmom roka 2016 zvolili Moonlight. Tohtoročné vyhlasovanie cien Oscar sa obišlo bez podobných nedopatrení.