Print this page

Minister Robert Kaliňák odstúpil Reprofoto FB Denník N

 Minister vnútra Robert Kaliňák dnes zvolal tlačovú besedu, na ktorej oznámil, že odstupuje z postu ministra vnútra aj podpredsedu vlády. "Moja stolička nebola podstatná, podstatné je pre mňa, aby sme spoznali vrahov," povedal.
Kaliňák tak urobil dva týždne po tom, ako sa zverejnila informácia o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.


Vražda vyvolala vlnu kritiky smerom k vláde v súvislosti so spôsobom vyšetrovania, ale aj v súvislosti s článkami Jána Kuciaka, ktorý upozorňoval na podozrenia z korupcie siahajúce k ľuďom z úradu vlády a predstaviteľom strany Smer.

V piatok boli protivládne protesty v desiatkach miest na Slovensku a v zahraničí.

Rezignáciu Kaliňáka požadovala nielen verejnosť ale aj opozícia a vládna strana Most-Híd. Kaliňák je dlhodobo kritizovaný opozíciou aj médiami, že je politicky zodpovedný za neriešenie mnohých korupčných káuz. Odstúpenie Kaliňáka podľa OĽaNO nestačí. Odstúpenie Roberta Fica požaduje aj Lucia Žitňanská, ktorá pri nesplnení tejto požiadavky je rozhodnutá podľa informácií Pluska.sk odstúpiť. „Náš postoj bol jasný a známy od začiatku. Sme radi, že hlas Mosta-Híd bol vypočutý a Smer bol schopný pristúpiť na personálnu výmenu na takomto dôležitom poste. Bolo to nevyhnutné pre možnosť upokojenia situácie,“ reaguje na odstúpenie strana Most-Híd.

"V tejto chvíli je veľmi komplikovaná situácia. Je dôležité pre Slovensko, aby bola zachovaná stabilita. Moje rozhodnutie rezignovať súvisí s tým, aby sme dokázali situáciu upokojiť," povedal novinárom Kaliňák. Neplánuje odvolať prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara, ktorý je kritizovaný v súvislosti so zlyhaniami počas vyšetrovania vraždy novinára. „Tibor Gašpar je najsilnejším a najlepším policajným prezidentom, najmä pre jeho výsledky. To, prečo sa o Tiborovi hovorí, je v súvislosti so mnou," povedal Kaliňák.

Ešte minulý týždeň Kaliňák rezignáciu vylučoval.

Odporúčame aj: Šéfredaktori: Odchod Roberta Kaliňáka nestačí

Kaliňák dnes na tlačovej besede nechcel konkretizovať svoje ďalšie pôsobenie.

Minulý týždeň v reakcii na vraždu rezignoval minister kultúry Marek Maďarič.

Odporúčame aj: Vyhlásenie Roberta Fica k odstúpeniu Roberta Kaliňáka

Kaliňák je ministrom vnútra od roku 2012, post ministra vnútra zastával aj v prvej Ficovej vláde v rokoch 2006 až 2010.