Print this page

Televízia Wau spustila vysielanie

Priestor pre skúšobné vysielanie je vytvorený v prvom multiplexe.

 

 

Nová televízna stanica WAU zo skupiny JOJ je už zaradená v DVB-T (Digitálnom terestriálnom vysielaní) v novom prvom multiplexe. „Bola vytvorená nová pozícia v prvom multiplexe, očakávame, že tam televízia nasadí promo vysielanie," povedal pre Omédiách.com marketingový manažér Towercomu Michal Šuran. Oficiálny štart je naplánovaný na 15. apríla 6 hodinu. (Podrobný prehľad relácií aj programu.)

Televízia už je dostupná s dosahom na 80 percentách obyvateľstva. "Promo slučku nasadíme od piatku," povedal hovorca JOJ Jozef Gogola.

Podľa webu satelitna.tv testovacie vysielanie TV WAU je dostupné nekódovane v norme MPEG-2 v prvom multiplexe (MUX 1). Pre príjem preto postačuje terestriálna anténa a set-top-box či televízor so zabudovaným DVB-T tunerom.

TV Wau sa okrem DVB-T objaví aj u väčšiny káblových a IPTV operátorov. Rokovania o satelitnom vysielaní pokračujú. "Finišujeme na dohode. Budeme vysielať aj na Skylinku," povedal Gogola. Keďže multiplex zaručuje dostupnosť novej programovej služby na 80 percent obyvateľov, podľa Gogolu mal by pre operátorov platiť princíp must-carry, čiže povinnosť  zaradiť TV WAU do základnej programovej ponuky.

Odporúčam aj: Wau bude dostupná u väčšiny operátorov. So Skylinkom sa zatiaľ nedohodli

Na treťom multiplexe v súčasnosti vysielajú súkromné televízne stanice Markíza, Doma, Joj a Pluska. Druhý je vyčlenený pre verejnoprávne vysielanie.

Prvý multiplex bol spustený koncom marca, zatiaľ je tam zaradená len TV WAU. Záujem deklarovala Markíza s programovými službami TV Fooor a Dajto.

"V súčasnosti prebiehajú rokovania s vysielateľmi. Ak budú úspešné, tak dôjde k zaradeniu ďalších programových služieb," povedal Šuran.