Budúci šéf Reportérov členov vedenia spravodajstva v RTVS kritizoval, teraz s nimi problém nemá

Budúci šéf Reportérov členov vedenia spravodajstva v RTVS kritizoval, teraz s nimi problém nemá Foto: FB V. Štofaník

Šéfom nových Reportérov bude Vincent Štofaník, ktorý minulý rok z RTVS odišiel pre nesúhlas s personálnou politikou vedenia a zároveň kritizoval, že šéfovia spravodajstva prichádzajú z tlačových oddelení ministerstiev. Teraz s tým problém nemá.

 

V januári Jaroslav Rezník nečakane zrušil Reportérov, urobil tak krátko potom, ako sa Matica slovenská sťažovala na reportáž z Reportérov. Podľa webu Matice, vo vedení Matice pôsobí otec generálneho riaditeľa Jaroslav Rezník, st. Vedenie RTVS zrušenie Reportérov odmietlo spájať s nespokojnosťou Matice. „Svojou kvalitou nezodpovedala nárokom, aké má relácia tohto typu spĺňať – témami, ani ich spracovaním," oznámilo dôvod náhleho zrušenia relácie vedenie RTVS.

Redakcia Reportérov prešla pod reláciu Občan za dverami, s tým, že Rezník sľúbil, že prinesie nových Reportérov. Tých má pripraviť a nakoniec im šéfovať Vincent Štofaník, ktorý z RTVS pre nesúhlas s personálnou politikov Rezníka odišiel.

V RTVS pracoval 9 rokov a za Václava Miku šéfoval rozhlasovej časti RTVS. Odišiel, lebo sa mu nepáčilo, že mu Rezník bez jeho vedomia dosadzoval jeho podriadených. „Posledné týždne dochádzalo k zmenám, pri ktorých som nebol v zhode so svojimi novými podriadenými ani s ich predstavami o tom, ako by malo verejnoprávne rádio vyzerať (…) Šéfdramaturg Rádia Slovensko, Michal Dzurjanin, ktorý sa po mne stal aj šéfom celého rozhlasu, bol vymenovaný bez môjho súhlasu a vedomia. Dozvedel som sa o tom z tlačovej správy,“ povedal po svojom odchode Štofaník minulý rok pre Denník N.

Rezník to neskôr v rozhovore pre Denník N poprel. Na otázku, čo sa teda stalo Rezník povedal toto: „Viete čo, Michal Horáček má vo svojej knihe Habitus hazardného hráča jednu vetu: „Koukej se živým do očí, ne mrtvým do prdele.“ Nevidím dôvod, aby som to teraz celé rekriminoval. Ale nebolo to tak, ako hovorí Vinco," povedal Rezník pre N.

Dnes je Vincent Štofaník späť, ako nový šéf zrušených Reportérov - od polovičky marca je riaditeľom Odboru aktuálnej a analytickej publicistiky, momentálne vedie zlúčený tím Občan za dverami, pod ktorý prešli redaktori Reportérov. Pracuje na novom nastavení investigatívnych Reportérov a od septembra im bude aj šéfovať.

Poslali sme mu tieto otázky (neodpovedal na všetky):

Prečo ste sa rozhodli vrátiť do RTVS?

V RTVS (predtým v Slovenskom rozhlase) som pracoval 9 rokov. Verejnoprávne médiá, či už rozhlas alebo televízia, vytvárajú priestor pre zmysluplnú prácu novinára. Ponuku pracovať v tíme investigatívnej a občianskej publicistiky som sa rozhodol prijať, pretože vo všeobecnosti a osobitne v tejto spoločenskej situácii, považujem za správne, ak sa aktívne zapojím do procesu budovania redakcie (Reportéri RTVS), ktorá má byť prirodzenou súčasťou verejnoprávnej inštitúcie. Rezignovať na túto výzvu a následne len ako divák či poslucháč komentovať program RTVS by som považoval za chybu.

Čo ste medzi tým robili?

Na pozícii programového riaditeľa SRo som skončil 31.10. 2017. Uplynulé dva mesiace som pracoval na príprave vlastného projektu v oblasti vzdelávania.

V Denníku N ste kriticky hodnotili príchod ľudí, ktorí prišli na riadiace posty priamo z ministerstiev, teraz budú takýto ľudia vaši kolegovia, ktorí ovplyvňujú spravodajstvo, nevadí vám to (Človek, ktorý pracuje pre ministerstvo alebo nejakého politika, sa do istej miery stáva neslobodným, a to je pre prácu v médiách hendikep. Prináša si nejaké vnútorné nastavenie a autocenzúru, inak sa pozerá na riziko, ktoré môže nejaké jeho rozhodnutie priniesť... Má vyššiu mieru autocenzúry - povedal minulý rok Štofaník - pozn.red.)?

V spravodajstve RTVS pracuje množstvo skúsených profesionálov vrátane jeho vedenia, naďalej potvrdzuje svoju vysokú kvalitu a najvyššiu dôveryhodnosť. To je pre mňa v tejto chvíli rozhodujúce.

Ako hodnotíte doterajšie vysielanie Reportérov?

Do televíznej časti RTVS prichádzam pracovať na obnovení a zlepšení fungovania redakcie Reportérov RTVS, ktorá sa, verím, môže v budúcnosti zaradiť medzi lídrov investigatívnej publicistiky, akú dnes na Slovensku poznáme najmä v súkromných printových médiách. Preto mi dovoľte, aby som sa nevracal k hodnoteniu minulosti, ale sústredil sa na to, akú kvalitu a profesionálnu úroveň bude mať relácia na jeseň. To si vyžaduje množstvo práce aj skúsenosti nových ľudí

Považujete za správne rozhodnutie riaditeľa reláciu s týmto názvom pozastaviť?

Bez odpovede.

Ako budú vyzerať noví Reportéri? Kto bude tvoriť tím Reportérov? Pribudnú aj nové mená?
Ale ku konkrétnym detailom by som sa rád vyjadril až po určitom čase.