Print this page

Bývalá redaktorka STV zakladá politickú stranu Za slušné Slovensko Foto: Archív M.Z.


Na ministerstve vnútra je oznámenie prípravného výboru o registráciu novej politickej strany s názvom Za slušné Slovensko.


Pod oznámením sú podpísaní: Radko Olej z Košíc, Magda Želeňáková, bývalá redaktorka STV a bývalá hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva za Ľubomíra Jahnátka, a Peter Hardoň z obce Vlkovce.

Informáciu včera priniesol web Hospodárskych novín.

"Čakali sme, že organizátori verejných zhromaždení vypočujú hlas ľudu a založia nový politický subject. Keďže organizátori sa vyjadrili, že sú apolitickí a politickú stranu nezaložia, rozhodli sme sa podať pomocnú ruku všetkým nespokojným občanom, vrátane hlavných protagonistov iniciatívy Za slušné Slovensko, založením politickej strany. Strana Za slušné Slovensko má byť a bude otvorená všetkým slušným ľuďom. Plne podporujeme iniciatívy občanov Zastavme korupciu, Za Slušné Slovensko, Nie je nám to jedno. Vážime si ich prácu, a keďže pociťujeme väčšiu potrebu zmeny, ako výmena jedného ministra – člena SMERU za iného nominanta SMERU, zakladáme stranu pre všetkých slušných ľudí," reagovala v stanovisku pre Omédiách.com Magda Želeňáková.

"Je to zneužitie. Existuje jednoznačná dohoda, že Za slušné Slovensko nebude politickou stranou," povedal pre Noviny JOJ Juraj Šeliga, organizátor protestov, s tým, že začali proces registrácie ochrannej známky, ochrany názvu a značky Za slušné Slovensko.

"Podali sme pomocnú ruku všetkým nespokojným ľuďom. Máme rovnaké priority ako organizátori protestov - nič menej, nič viac," reagovala Želeňáková.

Magda Želeňáková vyštudovala Ekonomickú Univerzitu v Bratislave, má 2- ročného syna a žije v Bratislave. Sedem rokov pôsobila ako redaktorka v RTVS, deväť mesiacov bola hovorkyňou a riaditeľkou Odboru komunikácie na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Hovorí, že odišla kvôli nestotožneniu sa s riadením. V súčasnosti podniká s partnerom v oblasti stavebníctve. Na blogovisko.sk niekoľko rokov píše blogy, kde kritizovala roky vládu Roberta Fica.

"Jedna skupina organizuje svoje ústavné právo na pokojné sa zhromažďovanie a slobodu slova. Druhá skupina realizuje svoje právo politicky sa združovať za účelom správy verejných vecí. V danom prípade majú obe tieto skupiny právo zvoliť si názov, ktorý sa môže javiť v danom prípade ako parazitujúci alebo nejakým spôsobom poškodzujúci," povedal pre televíziu JOJ právnik Ján Falath.

Prípravný výbor začal koncom marca zbierať podpisy na založenie strany s týmto názvom.

Dnes členovia prípravného výboru poslali organizátorom protestov list, v ktorom píšu: „Sme otvorení možnosti, že zo strany časom, až bude dostatok slušných a odhodlaných ľudí pre politiku, odídeme. Ide nám o to, aby sme aktivovali hlas ľudí z ulíc v politike.“