Print this page

Inšpektori EK vyšetrujú možný kartel v oblasti práv na športové prenosy Ilustr.foto: RTVS

Inšpektori Európskej komisie (EK) v utorok vykonali neohlásené kontroly vo viacerých firmách pôsobiacich v oblasti práv na športové prenosy.

 

Terčom vyšetrovania možného kartelu sa stala okrem iného jedna z divízií mediálnej spoločnosti 21st Century Fox podnikateľa Ruperta Murdocha, informovala agentúra Reuters.

Športové prenosy v Európe predstavujú rozsiahly biznis. Televízne siete platia miliardy eur za exkluzívne práva na vysielanie športových zápasov, aby tak prilákali divákov.

"Komisia má obavy, že príslušné firmy možno porušujú antitrustové pravidlá Európskej únie, ktoré zakazujú kartely a obmedzujúce obchodné praktiky," uviedla komisia. Nespresnila ale, ktorých podnikov sa vyšetrovanie týka. Spoločnosť Fox Networks Group, ktorá je divíziou 21st Century Fox, však potvrdila, že v jej londýnskych kanceláriách sa uskutočnili neohlásené inšpekcie. Dodala, že s Európskou komisiou spolupracuje.

"Neohlásené inšpekcie sú predbežným krokom pri podozrení na postupy narúšajúce hospodársku súťaž. Neznamená to, že firmy sa previnili, a neprejudikuje to výsledok vyšetrovania," upozornila komisia.