Print this page

Do RTVS sa vrátil niekdajší šéf spravodajstva, ktorého moderátori O 5 minút 12 obvinili z politického tlaku Ilustr. foto: RTVS

V RTVS pokračujú personálne zmeny.


Novým editorom ktorý bude mať dosah na to, čo bude vysielať v televíznom spravodajstve RTVS je Igor Zemanovič. Podľa informácií Omédiách.com vedenie ho dnes predstavilo redaktorom.

Igor Zemanovič pracoval dlhé roky v niekdajšej Slovenskej televízie.

Za Milana Materáka bol zástupca šéfredaktora Hlavnej redakcie spravodajstva a publicistiky. S jeho menom je spojená kauza odchodu moderátorskej dvojice O 5 minút 12 Beáty Oravcovej a Michala Dytterta, ktorí odišli z STV na protest, keď im Zemanovič pretláčal do relácie vtedajšieho predsedu šéfa strany ANO a spolumajiteľa Markízy Pavla Ruska.

"Zemanovič mi povedal, že telefonoval s Materákom (gen.riad. STV) a Krúpovou (šéfka spravodajstva), ktorí sú v Číne, a že nemá inú možnosť ako to, že Rusko musí v tejto relácii sedieť," povedala pre SME vtedy Beáta Oravcová. Zemanovič to aj priznal. "Na základe konzultácií a odporúčaní (Materáka a Krúpovej) som dospel k názoru, že by tam mal pán Rusko sedieť... Dostal som sa do konfliktu, nie zo svojej viny, so svojimi najbližšími pracovníkmi," povedal vtedy Zemanovič.

Na stranu prepustených redaktorov sa pridalo vyše tridsať kolegov, ktorí podpísali výzvu k vedeniu STV. V nej žiadali prešetriť podozrenia z politických tlakov v spravodajstve. Z televízie po upozornení na politické tlaky odišla aj Ľuba Lesná a Monika Murová.

Zemanovič prichádza do RTVS v čase, keď je v inštitúcii podobná situácia, viacero ľudí z RTVS odišlo a niektorí podpísali otvorený list, majú obavy z vývoja situácie v spravodajstve. Ďalší sa podpísali pod iný list, v ktorom sa postavili za vedenie.

Viac: Takmer 60 redaktorov RTVS zverejnilo otvorený list, majú vážne obavy zo situácie v spravodajstve

Do vedenia spravodajstva ako zástupca šéfredaktora sa vrátil na istý čas v roku 2007 za Radima Hrehu, ktorý bol blízky Smeru.

Zemanovič bol v minulosti šéfredaktorom Národnej obrody, v čase keď ju kontroloval Rusko, Rusko ho aj z pozície šéfredaktora odvolal.

"Igor Zemanovič ešte do RTVS nenastúpil, o všetkom budeme včas informovať," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na facebooku.