Print this page

V  spravodajstve RTVS sa začali čistky Foto: Archív Z. Hanzelová

Podľa informácií Omédiách.com vedenie RTVS sa chystá rozviazať spoluprácu s viacerými spolupracovníkmi zo spravodajstva.


Informáciu pre Omédiách.com potvrdilo viacero zdrojov z RTVS s tým, že dotýkať sa to bude skôr externistov, s ktorými RTVS nepredlží zmluvu.

Takúto externú spoluprácu má viacero redaktorov, ktorí podpísali otvorený list, v ktorom vyjadrili obavy z ohrozenia nezávislosti spravodajstva.

Výpoveď dostala Jana Masárová. "Už v pondelok nemusí prísť do práce, má si zbaliť veci a odovzdať vstupnú kartu. Je to kultúrna redaktorka, ktorá si robí svoju prácu už 5 rokov nadštandardne. Dôvody jej vraj vedenie nemusí hovoriť. Pretože je externistka. Ostatní kolegovia idú hore v priebehu dnešného dňa. Očakávame, že ďalší traja štyria dostanú tiež rovnakú okamžitú výpoveď," napísala na Facebooku redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová. Výpoveď podľa jej slov dostali aj redaktori Kristián Čekovský a Matúš Dávid. "Vraj verejne povedal, že nedôveruje vedeniu, a preto oni nedôverujú jemu," píše Kovačič Hanzelová. Neskôr doplnila, že RTVS rozviazala spoluprácu aj s Matúšom Baňovičom. Všetci traja boli podpísaní pod otvoreným kritickým listom.

Odporúčame aj: Toto sú redaktori, ktorých dnes Rezník nečakane prepustil

V spravodajstve RTVS vládne už niekoľko týždňov napätie. Napätá atmosféra začala zrušením jedinej investigatívnej televíznej relácie Reportéri, následovala kauza odznakov #allforjan,  otvorený list jednak kritických redaktorov a následne list redaktorov a zamestnancov, ktorí vyjadrili vedeniu podporu.

Viac: Takmer 60 redaktorov RTVS zverejnilo otvorený list, majú vážne obavy zo situácie v spravodajstve

Jaroslav Rezník spolu s vedením spravodajstva zverejnili reakciu, v ktorej otvorene kritizovali prácu svojich redaktorov: "Radikálne mladé jadro spravodajstva namiesto toho, aby venovalo energiu sebavzdelávaniu a pozorne načúvalo, aké nové výzvy sa mu núkajú, resp. aby sa na nich spolupodieľalo, sa rozhodlo stavať barikádu zvnútra, hľadať nepriateľa a kričať na ostatných - „kto nejde s nami, ide proti nám!". Skúsenejší redaktori sa často doslova boja povedať svoj názor, aby sa nestali predmetom invektív," píšu v reakcii.

Dehonestujúco sa o vlastných redaktorov opakovane vo viacerých médiách vyjadrila šéfka rozhlasového spravodajstva Petra Stano Maťašovská, ktorá označila kritických ľudí v spravodajstve za "kričiacu menšinu, ktorá nás vyrušuje pri práci."

Odporúčame aj: Zuzana Kovačič Hanzelová: V RTVS je tvrdá normalizácia. Vedenie sa snaží pretláčať hlúposti do vysielania

RTVS pritom nemá ľudí nazvyš. Len nedávno vypísala konkurz na viaceré pozície aj v spravodajstve.
Pred mesiacom vedenie RTVS dalo výpoveď dlhoročnej zahraničnej redaktorke Oľge Bakovej.
Sama sa rozhodla odísť z RTVS ďalšia dlhoročná redaktorka Gabriela Kajtárová a dnes, ako potvrdila pre Omédiách.com, aj Jana Maťková - moderátorka K veci a redaktorka Rádiožurnálu.

RTVS ukončila spoluprácu aj s dlhoročným autorom a moderátorom relácie Spektrum Jánom Mečiarom, novým spoluautorom relácie je Gustav Murín. Obľúbenec konšpiračných webov začal v RTVS spolupracovať aj na príprave ďalších relácií.
Do RTVS má nastúpiť Igor Zemanovič, kvôli ktorému z RTVS na protest odišli dvaja moderátori O 5 minút 12.

V spravodajstve zároveň vznikli odbory, odborovú organizáciu založila Zuzana Kovačič Hanzelová.

Hovorkyňa RTVS nedávno pre Omédiách.com naznačila, že RTVS bude uprednostňovať interných zamestnancov.

Vyhodených reportérov sa zastal editor večerných Správ RTVS Jozef Matej. „Ako editor Správ RTVS o 19.00 a bývalý šéfeditor absolútne stojím za Jankou Masárovou, Matúšom Dávidom a Matúšom Baňovičom, s ktorými sa dnes nové vedenie spravodajstva rozhodlo ukončiť spoluprácu,“ napísal Matej.

Aktualizácia o stanovisko vedenie RTVS (14:45) "Viacerým redaktorom skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že ju k dnešnému dňu trom z nich nepredĺži. Interné manažérske rozhodnutia, ktoré súvisia so zabezpečením programovej služby v oblasti spravodajstva, RTVS komentovať nebude."