Print this page

Zuzana Kovačič Hanzelová: V RTVS je tvrdá normalizácia. Vedenie sa snaží pretláčať hlúposti do vysielania Foto: RTVS

„V RTVS je normalizácia. Normálna tvrdá normalizácia. Možno sme to doteraz mierne komunikovali, možno sme stále chceli byť korektní a opatrní. Mali by ste ale vedieť pravdu,“ tvrdí redaktorka spravodajstva , ktorá nedávno založila pre spravodajstvo v RTVS odbory. 


Zuzana Kovačič Hanzelová zverejnila dnes status, v ktorom tvrdí, že už týždne sa vedenie snaží pretláčať hlúposti do vysielania. "Naposledy dnes ráno, keď náš šéfredaktor navrhoval, aby sme vysielali nezmyselné neoverené konšpirácie. Presadzoval do vysielania, že sýrskym deťom mali dávať šumivé tablety, aby nafingovali na záberoch penu z úst a vyzeralo to ako chemický útok,“ píše Hanzelová, ktorá patrila medzi signatárov otvoreného listu, v ktorom redaktori kritizovali vedenie.

Odporúčame aj: Toto sú redaktori, ktorých dnes Rezník nečakane prepustil

„Môj prvý kontakt s mojou šéfkou bol, že mi napísala mail, že sa hanbí za moju prácu, a že verejnoprávnosť nie je bezbrehé insitné umenie,“ píše Kovačič Hanzelová, ktorá je redaktorkou Správ RTVS a zároveň moderátorkou večernej relácie Správy a komentáre.

Svoj kritický status na facebooku zverejnila dnes v čase, keď s viacerí redaktori dozvedeli, že vedenie s nimi končí spoluprácu.

Viac: V spravodajstve RTVS sa začali čistky

Moderovanie jej znížili z dvoch týždenne na dve mesačne. „Máme tradíciu v redakcii, že dostávame menšiu zložku výplaty ako výkonnostné odmeny. Už niekoľko mesiacov mi tam svieti obrovská nula, pretože moja práca vraj nedosahuje kvality na odmeny. Ak by som si čítala v príručke ako vyzerá mobing a šikana, myslím, že by sa to mohlo nápadne podobať,“ píše.

Redaktorka píše, že nespokojných ľudí je v spravodajstve veľa.

„Nejde o žiadnu radikálnu menšinu. V televízii sme drvivá väčšina. Chceme si robiť svoju prácu a nemať nad sebou nekompetentných ľudí neschopných diskusie... Všetci cítime, že toto, čo sa tu deje, nemá nič spoločné s verejnoprávnosťou. Je to vykastrovanie spravodajstva na suché informácie, ktoré nikoho nenahnevajú.

Odporúčame aj: RTVS sa musí za reportáž Zuzany Kovačič Hanzelovej ospravedlniť (VIDEO)

Hanzelová hovorí, že napätú situáciu sa snažili upokojiť. „Aj s Jaroslavom Rezníkom sme chceli uzatvoriť kompromis a nejakým spôsobom sa konštruktívne dohodnúť na spolupráci. Mali sme sa preto včera večer stretnúť v užšom kruhu. Jaroslav Rezník nás tam nechal pol hodinu sedieť, aby nám potom napísal, že nepríde. Takto vyzerá ten dialóg, o ktorom hovoril aj včera na Rade RTVS. Riaditeľ už ale zrejme včera vedel, že čo dnes v spravodajstve nastane,“ dodala Hanzelová.

Pokúšame sa získať stanovisko vedenia RTVS.