Print this page

Vyhlásenie vedenia RTVS k aktuálnej kríze v RTVS Reprofoto RTVS

Vedenie RTVS dnes zverejnilo stanovisko, v ktorom tvrdí, že v RTVS nedochádza k žiadnym udalostiam, ktoré by mali vyvolávať znepokojenie verejnosti, novinárov ani zástupcov akademickej obce.

 

V RTVS boli nečakane prepustení štyria redaktori, v spravodajstve je napätá atmosféra po zverejnení dvoch otvorených listov. Šéfka rozhlasového spravodajstva Petra Stano Maťašovská označuje kritikov za "kričiacu menšinu," kvôli ktorej nemôžu ostatní pracovať. Redaktorka Zuzana Kovačič - Hanzelová hovorí o tvrdej normalizácii.

Na štvrtok a piatok sú naplánované protesty aj proti spôsobu riadenia spravodajstva RTVS.

Odporúčame aj: Blog Miroslavy Kernovej: Situácia v RTVS je vážna. Rezníkove čistky pripomínajú mečiarizmus

"RTVS má legitímne zvoleného generálneho riaditeľa a menovaný manažment, ktorí pracujú v prospech všetkých koncesionárov verejnoprávnej inštitúcie," píše sa vo vyhlásení vedenia. "Súčasné vedenie RTVS vždy považovalo slobodu slova a nezávislosť za kľúčové piliere fungovania verejnoprávneho média. Vážime si princípy demokracie a pluralitu názorov. Od týchto atribútov sa odvíja pracovné nastavenie a diskusia s redaktormi spravodajstva RTVS. Pracujú v maximálne slobodnej atmosfére, bez akýchkoľvek vonkajších alebo vnútorných zásahov a politických vplyvov do tvorby ich spravodajských príspevkov či výberu tém. V interných diskusiách sa zdôrazňuje, aby boli vyvážené, objektívne, nestranné a dôveryhodné, a aby ich tak vnímali aj naši diváci a poslucháči. Vedeniu RTVS ide od samého začiatku o to, o čom je pridaná hodnota verejnoprávnosti – prinášať informácie pre všetkých a z každého názorového spektra. Odchody a príchody zamestnancov, v minulosti v neporovnateľne masívnejšej podobe ako je tomu v súčasnosti v RTVS, sú prirodzeným dôsledkom nástupu každého nového manažmentu a v žiadnom prípade nie sú dôvodom na znepokojenie. RTVS si naďalej bude udržiavať svoju nezávislosť, verejnoprávnosť, bude zdrojom kvalitných, overených a dôveryhodných informácií, čomu napomôže aj vybudovanie tímu dátovej žurnalistiky, na ktorom sa začne pracovať," píše vedenie v liste, ktorý Omédiách.com zasala hovorkyňa televízie Erika Rusnáková.

Situáciu v RTVS v otvorenom liste kritizuje aj Filozofická fakulta UK v Bratislave. Otvorený list Rade RTVS posiela iniciatíva Kultúrny reparát. Na situáciu v RTVS upozorňujú aj medzinárodné inštitúcie.