Print this page

Tisícky Islanďanov vyzvali na bojkot Eurovízie v Izraeli Foto: FB Netta Barzilai

Viac ako 10,5 tisíc podpisov sa v utorok vyzbieralo pod islandskou petíciou vyzývajúcou tamojšiu verejnoprávnu televíziu RUV na bojkot budúceho ročníka piesňovej súťaže Eurovízia v Izraeli.

 

Dôvodom výzvy na bojkot je smrť desiatok Palestínčanov, ktorí sa v pondelok krvavo stretli s izraelskými bezpečnostnými zložkami v Pásme Gazy pri protestoch proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme.

Petícia, ktorú na internetovú stránku change.org, umiestnil istý islandský občan, má ambíciu pozbierať počas týždňa 30.000 podpisov. Island má pritom len 350 tisíc obyvateľov. Hovorca RUV Skarphédinn Gudmundsson uviedol, že televízia zvažuje všetky možnosti.

Petíciu už podpísal napríklad populárny islandský spevák Pall Oskar Hjálmtýsson, ktorý svoju krajinu na súťaži Eurovision Song Contest reprezentoval v roku 1997. Na facebooku odsúdil krajiny, "ktoré porušujú medzinárodné právo a ľudské práva".

Víťazkou tohto ročníka Ezrovízie sa cez víkend v Lisabone stala izraelská speváčka Netta Barzilaiová, čím zabezpečila usporiadateľstvo budúceho ročníka súťaže vo svojej krajine.
Jej úspech bol však čoskoro zatienený násilnosťami v Pásme Gazy, kde streľba izraelských vojakov blízko hranice s Izraelom zabila takmer 60 Palestínčanov.