Print this page

Izrael sa sťažuje na paródiu piesne víťazky Eurovízie (VIDEO)

Izraelský veľvyslanec v Holandsku podal sťažnosť kvôli paródii piesne víťazky tohtoročného ročníka súťaže Eurovízia Izraelčanka Netty Barzilai, ktorá sa v nedeľu objavila v satirickom televíznom programe herečky a kabaretiérky Sanne Wallis de Vries.

 

Vystúpenie, v ktorom namiesto pôvodného textu piesne Toy znela kritika Izraela a jeho správania k Palestínčanom, bolo podľa veľvyslanca antisemitské, informoval server NOS.

Parodickú pieseň v satirickej show predviedla Martine Sandifort, ktorá napodobnila typický prejav izraelskej speváčky Netty, miesto pôvodného textu piesne, ktorý bol inšpirovaný hnutím proti sexizmu #MeToo, spievala o Izraeli a jeho správaní voči Palestínčanom.

"Je tvoja krajina obklopená vrhačmi kameňov? Postav múry, o ktorých má sám Trump mokré sny," zaznelo v parodickej piesni. "Pozri, ako krásne hádžem bomby. Áno, Izrael znovu vyhráva, táto párty trvá už sedemdesiat rokov," zaspievala Sandifort v ďalšej časti piesne. "Celý svet mi stále poslušne zobe z ruky," znel jeden z posledných veršov piesne, počas ktorej sa za speváčkou premietali zábery nedávnych palestínskych protestov.

Na paródiu Nettinej piesne sa sťažoval izraelský veľvyslanec v Holandsku Aviv Šir-On, podľa ktorého bol jej obsah hrubý a urážlivý. Program Sanne Wallis de Vries podľa neho vydáva "antisemitské stereotypy za vtipy". Podľa mnohých užívateľov sociálnych sietí bolo v piesni antisemitské predovšetkým spájanie Izraelčanov s peniazmi, ktoré pripomínalo protižidovské karikatúry z minulého storočia.

Na nedeľnú reláciu na verejnoprávnej stanici NO1 sa dívalo okolo 800.000 ľudí. Moderátorka šou Wallis de Vries odmietla na kritiku reagovať, mediálna skupina BNNVARA, ktorá reláciu vyrába, ale uviedla, že v parodickej piesni v žiadnom prípade neboli "antisemitské predsudky".

"V relácii Sanne Wallis de Show sa v satirickom duchu hovorí o udalostiach uplynulého týždňa. Minulý týždeň zhodou okolností došlo k víťazstvu Izraela v Eurovízii a vzplanutiu konfliktu v Pásme Gazy," uviedla BNNVARA. "Paródia nie je o židovskej komunite, ale o izraelskom režime," dodala.