Print this page

Telekom spúšťa nový televízny kanál Folklorika Ilustr.foto: RTVS

Telekom dnes ohlásil, že k siedmym existujúcim vlastným televíznym kanálom onedlho pribudne ôsmy – kanál Folklorika zameraný na folklór.


„Nový kanál Folklorika divákom ponúkne to najlepšie zo slovenského folklóru. Základom bude prúd hudby a tanca, ktorý sa bude striedať s blokmi pravidelných relácií,“ oznámila dnes spoločnosť Telekom.

Telekom má zatiaľ päť športových staníc DIGI Sport, kanál Ťuki TV s rozprávkami v slovenčine a Magio infokanál.

Folklorka odštartuje vysielanie v piatok 1. júna, dostupná bude v základných balíčkoch pre zákazníkov Magia. Česká televízia vysiela program s rovnakým názvom. Operátor sa inšpiroval reláciou Zem spieva, ktorú vysielala RTVS.

Logo Folkloriky

 

"Relácie Folkloriky divákom ponúknu nielen zábavu, ale aj možnosť sa niečo naučiť, pripomenúť si históriu, pozrieť si krásy Slovenska, či načerpať múdrosť predkov. Časť obsahu bude pripravená špeciálne pre deti,“ píše Telekom v tlačovej správe. Jednotlivé relácie nebudú prerušované reklamami.

Vysielanie bude pozostávať z 16-tich tematických relácií.

Napríklad relácie:
Moje korene - hľadanie a zachraňovanie spomienok
Vojvodina - objavovanie sveta zahraničných Slovákov
Odetí do krásy - relácia o krojoch
Ľudové múdrosti - s etymologičkou Katarínou Nádaskou
Ľudová kuchyňa - o tradičných slovenských jedlách
Svetové Slovensko - o najkrajších zákutiach a pamiatkach Slovenska.
Do skoku s deťmi - detské hry, pásma, piesne, tance, riekanky a iné zábavky.


„Geniálny úspech formátu Zem spieva, ktorý v programe verejnoprávnej televízie prekvapujúco doslova zvalcoval celú konkurenciu, nám pripomenul, že folklór a tie najkrajšie slovenské tradície sú nielen našim národným pokladom, ale aj nesmierne divácky vyhľadávaným žánrom. Pravda, ak sa podajú modernou formou hodnou 21. storočia,“ povedal manažér vývoja televíznych služieb Telekomu Andrej Miklánek.

Na príprave programov sa podieľa aj režisér Zem spieva Peter Ňuňéz z produkčnej spoločnosti Nunez NFE. „Pôvodne tento projekt vznikol ako projekt pre Vojvodinských Slovákov a ja som šťastný, že vďaka Magiu a Telekomu oň nebudú ukrátení ani slovenskí diváci,“ povedal Ňuňéz.