Print this page

Diváci aj MZV kritizujú debatu Kotlebu na TA3. Podľa TA3 tam bol oprávnene Reprofoto TA3

Televízia TA3 pozvala v nedeľu do diskusnej relácie V politike predsedu ĽSNS Mariána Kotlebu. Mnohí diváci, ale aj MZV diskusiu ostro kritizovali. MZV spomenula v súvislosti s ňou hoaxy aj haluze.

 

Ten v relácii dostal pomerne výrazný priestor na to, obhajoval Jozefa Tisa, zľahčoval antisemitské výroky, nadával na NATO, spochybňoval EU, šíril o politike NATO a EU klamstvá a promoval svoj zámer kandidovať.

Jediným jeho oponentom, podobne ako pri ostatných politikoch, ktorých si pozýva TA3 samých, bol moderátor Norbert Dolinský, ktorý na viaceré kontroverzné a sporné vyjadrenia Kotlebu nereagoval dostatočne, aby nepravdivé výroky divákom vysvetlil.

Diskusia vyvolala ostrú kritiku mnohých divákov.

Reláciu a vystúpenie Mariána Kotlebu kritizuje na faceboku aj Ministerstvo zahraničných vecí. „Viete aký je rozdiel medzi hoaxom a haluzou? Hoax sa navonok tvári ako seriózna informácia, ale nie je. Haluz je hlúposť, ktorá má od pravdy tak ďaleko ako sa len dá. Vezmime si napríklad vystúpenie predsedu ĽS-NS Mariána Kotlebu v nedeľňajšej relácii V politike na TA3 (otázku, prečo dostal pán poslanec taký obrovský priestor v tomto médiu, ponechajme bokom),“ píše MZV.

MZV je pobúrené viacerými výrokmi, ktoré v relácii odzneli. Za hoax označilo Kotlebov výrok, že projekt európskej armády je krokom k federalizácii Európy a zničeniu národných štátov. "Pre všetkých divákov TA3 (a relácie V politike): žiadna európska armáda sa nechystá. Bodka. Hoax. Dovidenia,“ píše MZV.

„Haluzou je, keď poslanec Kotleba oduševnene argumentuje, že sankcie EÚ bránia Sýrii nakupovať lieky, a preto musia deti vo vojnou ťažko skúšaných oblastiach umierať. S tým sa ani nedá polemizovať, to je jednoducho hlúposť.“ Za vrchol cynizmu voči státisícom obetí občianskej vojny v Sýrii považuje MZV vystatovanie sa Kotlebu v priamom televíznom prenose spoločnými fotografiami s predstaviteľmi režimu, ktorý ich má na svedomí, a ešte na tom stavať svoje závery.

„A čo povedať o argumente predsedu ĽS-NS o akomsi “vypršaní” prístupovej zmluvy Slovenska do NATO v roku 2020, a potom sa budeme rozhodovať, čo ďalej... To už je ozaj na smiech: ani Washingtonská zmluva, ani protokol o pristúpení SR do NATO nemá žiadne časové obmedzenie. Tento jednoduchý fakt si dokáže každý vygoogliť asi tak za 2 minúty. Čiže totálna haluz.“

"Niektoré hlášky v éteri fakt dokážu pobaviť. A aj by boli smiešne, keby neboli do plaču, dodáva MZV, podľa ktorého Kotleba v TA3 predviedol vrcholné číslo, ktoré obsahovalo celú škálu nástrojov skúseného demagóga - hoaxy, haluze a, žiaľ, aj bezohľadný cynizmus," dodáva na záver MZV.

TA3 na kritiku reagovala vo vysielaní dnes takto: "Politická strana ĽSNS bola riadne zvolená v parlamentnými voľbami 2016. TA3 pozýva pred parlamentnými prázdninami do relácie V politike lídrov parlamentných strán, aby zhodnotili prvý polrok z pohľadu svojho politického pôsobenia. Vzhľadom k zvýšenej politickej aktivite strany ĽSNS v Národnej rade SR aj vďaka iným udalostiam ohľadom tejto politickej strany, vďaka ktorým sa dostali do stredobodu záujmu iných médií, považuje TA3 účasť Mariána Kotlebu v relácii za relevantnú."

Stanovisko TA3 k článku (18:05): "Televízia TA3 považuje za potrebné vyjadriť sa k výkonu moderátora Norberta Dolinského, ktorý v relácii V politike vysoko profesionálne zvládol rozhovor s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom. Dokázal viesť rozhovor naprieč všetkými avizovanými témami a nevyhol sa ani nepríjemným otázkam a faktom, ktorými tvrdo konfrontoval názory M. Kotlebu. Relácia V politike, ktorej hosťami boli Robert Fico, Richard Sulík, Alojz Hlina a Marian Kotleba, dosiahla v premiére a repríze kumulatívny reach 596-tisíc divákov. Premiéra relácie bola pritom jednotkou na trhu 42 minút. Obsah relácie V politike zaujal nielen širokú divácku verejnosť, ale aj mnohé slovenské médiá. Podľa agentúry Slovakia online boli vyjadrenia z relácie citované v 67 rôznych mediálnych príspevkoch."