Richard Stanke: Som zarazený, že práve Marek Ťapák má takéto názory (VIDEO)

Richard Stanke: Som zarazený, že práve Marek Ťapák má takéto názory (VIDEO) Reprofoto FB Denník N

Herci Richard Stanke a Juraj Kemka reagovali na Ťapákove nepriame obvinenia, že pri protestoch manipulovali davom, ale aj na jeho vystupovanie v konšpiračnom rádiu.


Minulý týždeň sme upozornili, že herec a nový programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák bol hosťom dvoch diskusií v konšpiračnom Slobodnom vysielači. V jednej z nich sa kriticky vyjadril na adresu hercov, ktorí vystúpili na protestoch Za slušné Slovensko. „Moji kolegovia, ktorí sa rozhodli stáť na tribúne, ja to rešpektujem. V niečom však nesúhlasím… Na moje gusto tam bolo dosť veľa hystérie a dosť veľa negatívnej energie… Herci pracujú troška s emóciou, sám som to zažíval, keď som bol na tribúne, som si to uvedomoval, že tú manipuláciu máte, a vy s ňou pracujete a vy tých ľudí môžete dostať tam, ako si zmyslíte. To je nebezpečné,“ povedal Ťapák.

Hercov Richarda Stankeho a Juraja Kemku slová Ťapáka o manipulácii pobúrili. „Veľmi ma zarazilo, akým veľmi jasným názorom vedel zhodnotiť, že som ja a moji kolegovia na tribúne manipulovali davy. A dokonca, že tie protesty a organizátori bol niekým manipulovaní, či organizovaní - nejakými mimovládkami, Sorosom. Už mi to nie je ani smiešne, ale je to smutné. Som zarazený, že práve Marek Ťapák má takéto názory,“ povedal v rozhovore pre Denník N Stanke.

„Neviem, či jeho, keď mal nejaké prejavy na námestiach, niekto riadil, či nebodaj ho platil za to, čo rozprával. Ale ja môžem za seba povedať, že som tam šiel z vlastného presvedčenia. Nikto ma do toho nenútil, a bol som rád, že tam môžem niečo povedať, lebo som bol nahnevaný a rozhorčený, šlo to z môjho srdca a vnútra. Nemal som najmenšiu snahu nikoho manipulovať," povedal Stanke.

„V žiadnom prípade to nebolo o manipulácii davu. Aj ľudia prišli z vlastného presvedčenia, že v tejto krajine treba niečo zmeniť,“ dodal Kemka.

Stanke reagoval aj na Ťapákove slová, že do konšpiračného Slobodného vysielača šiel, lebo chce spájať ľudí. "Už za Slovenského štátu sa spájali gardisti s komunistami, sedávali v Štefanke, z gardistov sa po roku 1948 stali jedni z najhorlivejších komunistov, z komunistov sa po 1989 stali veľkí národniari, nacionalisti a tí najväčší katolíci. A vidíme, že pokiaľ sa to zlo jasne nepomenuje, tak relevantnosť názorov sa prenáša z generácie na generáciu, a preto dodnes sme sa nevyrovnali so Slovenským štátom, s gardistami, neboli potrestaní komunisti, ktorí spáchali zločiny,“ povedal Stanke.

Herci kritizujú to, že Ťapák navštívil Slobodný vysielač. „Ako programový riaditeľ RTVS už nesie za svoje názory zodpovednosť. A keď ide do Slobodného vysielača a povie, že si ešte predtým zistil, čo je to rádio zač, a napriek tomu nenadobudol nijaké pochybnosti, že by tam nemal ísť, to je pre mňa signál, akou cestou sa bude oberať RTVS,“ dodal.

Stanke kritizoval aj pomery v RTVS za Jaroslava Rezníka. „Pre mňa ľudia, ktorí ostali v RTVS, nie sú zárukou, že budú tí draví investigatívni novinári, ktorí budú tlačiť na politikov, aby odpovedali na otázky.“

Stanke spomenuô aj ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú za to, že poskytla rozhovor Hlavným správam. „To je taký zásadný faul, ktorá urobila, že to sa nedá ospravedlniť,“ dodal.