Print this page

Bývalý šéf Reportérov má novú investigatívnu reláciu Cez Čiaru Reprofoto RTVS

Začiatkom roka generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník nečakane pozastavil vysielanie relácie Reportéri, s tým, že má inú predstavu o tom, ako má vyzerať investigatívna relácia.


Bola to posledná investigatívna relácia v slovenských televíziách, posledný rok získala päť nominácií na Novinársku cenu a dve ceny.

Markíza zrušila investigatívnu reláciu už pred niekoľkými rokmi, podobne aj TA3.

Šéf Reportérov Pavol Fejér sa v poslednej časti relácie rozlúčil so slovami "dovidenia v lepších časoch," s RTVS ukončil spoluprácu.

Viac: Vedenie RTVS vysvetľuje, prečo náhle zrušili reláciu Reportéri

Po niekoľkých mesiacoch sa Fejér vracia do médií s novou investigatívnou reláciou s názvom Cez Čiaru. Reláciu bude pripravovať v spolupráci s Nadáciou Zastavme korupciu, prvé dva diely odvysiela web Aktuality.sk.

„Na Slovensku sa množia konšpiračné weby, zatiaľ čo investigatíva z našich televízii úplne vymizla. Preto sme sa rozhodli podnietiť a podporiť vznik nového formátu. V novej relácii dostane Paľo Fejér na obraz všetko, čo je Cez Čiaru,“ píše Nadácia Zastavme korupciu.

„Investigatívna žurnalistika je jednou z priorít našej práce. Rovnako tak boj proti korupcii. Spolupráca na tomto projekte je teda logickým krokom,” povedal pre Omédiách.com šéfredaktor Peter Bárdy.

Prvý pilotný diel novej relácie, ktorý odvysiela pravdepodobne už dnes, bude o nezákonných praktikách a postupoch pri jednom policajnom vyšetrovaní. Autori reportáže sa domnievajú, že môže ísť o manipulovanie policajných štatistík, na ktoré Nadácia upozornila vo svojej Správe o stave polície.

Odporúčame aj: Redaktori zrušených Reportérov zverejnili otvorený list

Na investigatívnej relácii sa okrem Nadácie a P. Fejéra podieľajú aj Juraj Fellegi, Martin Frišo a Milan Frišo. Ďalšie diely pobežia na jeseň. O tom, koľko ich bude, rozhodnú aj ľudia. Financie na výrobu budú autori hľadať aj prostredníctvom crowdfundingu.

Novú investigatívnu reláciu pod vedením Vincenta Štofaníka chce spustiť RTVS v septembri.