Print this page

Štyria redaktori, ktorí museli odísť zo spravodajstva, žalujú RTVS Foto: Archív redaktorov

Štyria bývalí redaktori spravodajstva Kristián Čekovský, Jana Masárová, Matúš Baňovič a Matúš Dávid, ktorí v RTVS museli v apríli skončiť, podávajú žalobu na RTVS.

 

Podľa Denníka N štvorica bývalých redaktorov RTVS v žalobe namieta, že i keď pracovali na externú zmluvu, v skutočnosti išlo o zastretý pracovný pomer. RTVS im zmluvu predlžovala každý mesiac, takto tam robili aj niekoľko rokov. Keď si jeden z redaktorov, Kristián Čekovský, od vedenia pýtal klasickú internú zmluvu, nedostal ju s vysvetlením, že by to bolo drahšie.

Personálne čistky prebehli v spravodajstve v apríli, najprv sa redaktori spravodajstva dozvedeli, že RTVS rozviaže spoluprácu s viacerými redaktormi, vraj na „ukľudnenie situácie."

Odporúčame aj: Zuzana Kovačič Hanzelová: V RTVS je tvrdá normalizácia. Vedenie sa snaží pretláčať hlúposti do vysielania

Následne začalo vedenie spravodajstva volať jednotlivých redaktorov, ktorým oznámilo, že sa môžu zbaliť a do práce chodiť nemusia. RTVS takto bleskovo ukončila spoluprácu so štyrmi redaktormi, ktorí mali s RTVS podpísanú externú spoluprácu. Zhodou okolností všetci štyria boli podpísaní pod otvoreným listom, v ktorom 60 redaktorov a editorov kritizovalo pomery v spravodajstve. Redaktori upozornili, že sa nedozvedeli relevantné dôvody svojho odchodu.

Odporúčame aj: Kronerová, Nvota, Huba a ďalší posielajú Rade RTVS otvorený list

Dávid a Baňovič v súčasnosti pracujú pre časopis .týždeň.