RTVS má problém. Ohlásený nový moderátor zrejme do O 5 minút 12 nenastúpi

RTVS má problém. Ohlásený nový moderátor zrejme do O 5 minút 12 nenastúpi Reprofoto RTVS

Je pár týždňov do spustenia novej televíznej sezóny a RTVS nemá moderátora hlavnej diskusnej politickej relácie.

 

Už na začiatku roka doterajší moderátor diskusnej relácie O 5 minút 12 Martin Strižinec povedal, že s moderovaním relácie chce skončiť. RTVS v júni oficiálne oznámila, že novým moderátorom bude analytik a bývalý šéfredaktor Trendu Jozef Hajko. „Do moderátorského kresla diskusnej relácie O 5 minút 12 zasadne od septembra dlhoročný novinár, analytik, publicista a spisovateľ Jozef Hajko. Na obrazovke Jednotky sa objaví už v priebehu júna a júla v Ranných správach RTVS, kde bude viesť rozhovory s pozvanými hosťami na aktuálne témy," napísala RTVS v tlačovej správe, kde predstavila nového moderátora.

„Toto bola moja posledná relácia, od septembra ma vystrieda Jozef Hajko.“ povedal v poslednom predprázdninovom vydaní relácie aj odchádzajúci moderátor Martin Strižinec.

V júli Hajka RTVS testovala pri moderovaní v niektorých spravodajských reláciách. Objavil sa napríklad v Ranných správach.
Podľa našich informácií v septembri do moderátorského kresla nenastúpi. Do spustenia novej sezóny je už len niekolko týždňov a vedenie RTVS teraz narýchlo hľadá nového moderátora hlavnej diskusnej politickej relácie. Spomínajú sa viaceré mená, medzi nimi aj Marta Jančkárová, ktorá reláciu moderovala už v minulosti. Rozhodnutie podľa našich informácií ešte nepadlo.

Jozef Hajko pôsobí ako analytik a publicista. V minulosti bol ekonomickým novinárom ČTK, TASR a šéfredaktorom týždenníka Trend. Pôsobil však aj blízko politiky – bol poradcom poslancov Národnej rady SR za SDKÚ a asistentom poslanca SDKÚ Jozefa Mikuša. Istý čas pôsobil na Ministerstve hospodárstva SR, bol jedným zo zakladateľov a neskôr riaditeľom Podnikateľskej aliancie Slovenska. Napísal viacerých kníh a štúdií so zameraním na ekonomiku, spoločenské témy a históriu Slovenska. S RTVS spolupracuje už od februára na príprave a moderovaní rozhlasového cyklu Dejiny.sk

Požiadali sme o stanovisko hovorkyňu RTVS, zatiaľ na naše otázky nereagovala. "Nemám žiadne informácie, že by sa zmenilo niečo na tom, čo oznámila STV v júnovom oficiálnom stanovisku," reagoval na informáciu Jozef Hajko.

Aktualizácia  13.8.: RTVS pokračuje v spolupráci s novinárom Jozefom Hajkom na príprave diskusnej relácie O 5 minút 12. Povedal počas zasadnutia Rady RTVS o tom informoval riaditeľ Jaroslav Rezník.
Podľa informácií Omédiách.com po niekoľkých skúškach s Hajkom, vedenie intenzívne hľadalo za neho náhradu.