Print this page

Monika Lewinsky nečakane odišla z rozhovoru s TV po prvej otázke Reprofoto youtube TED

Bývalá stážistka v Bielom dome Monica Lewinská odišla po prvej otázke z rozhovoru, ktorý si s ňou dohodla izraelská televízia.

 

Zdôvodnila to tým, že jej bola položená neprijateľná otázka týkajúca sa niekdajšieho amerického prezidenta Billa Clintona, s ktorým mala koncom 90. rokov pomer. Izraelská televízia dnes oznámila, že dohodnuté podmienky interview otázkou neporušila.

Aféra s Lewinskou stála Clintona takmer funkciu. Dnes štyridsaťpäťročná Lewinská prišla do Jeruzalema na konferenciu zameranú na tému nebezpečenstvo sociálnych médií.

Rozhovor s televíziou mala dohodnutý na pondelok. Po prvej otázke, či stále čaká na Clintonove osobné ospravedlnenie, sa zdvihla a odišla z pódia. "Ospravedlňujem sa, nedokážem to," stačila povedať.

Clinton v júni v rozhovore s americkou NBC dostal otázku, či nemá pocit, že Lewinskej dlhuje ospravedlnenie. "Nie, nikdy som s ňou nehovoril, ale na verejnosti som pri viacerých príležitostiach povedal, že to ľutujem," odpovedal.

Lewinská sa k prerušenému rozhovoru s televíziou vrátila na twitteri. "Boli jasné hranice, o čom budeme a nebudeme hovoriť. Tú otázku, ktorú mi moderátorka položila, mi mala dať, keď sme sa zišli deň predtým. Povedala som, že to bolo mimo dohodnuté podmienky. Odišla som, pretože pre ženy je nesmierne dôležité obhajovať sa a nedovoliť iným získať kontrolu nad ich príbehom, "napísala Lewinská.

Izraelská vysielacia spoločnosť tvrdí, že boli dodržané všetky dohodnuté podmienky podľa želania Lewinskej. "Myslíme si, že otázka, ktorá padla, bola legitímna a zdvorilá a že neprekročila dohodu," oznámila spoločnosť vo vyhlásení. Poďakovala v ňom tiež Lewinskej za jej vystúpenie na konferencii a popriala jej všetko najlepšie.

O vzťahu s Clintonom sa Lewinská prvýkrát verejne vyjadrila v roku 2014. Napísala vtedy, že to bol vzťah dvoch dospelých ľudí a že nešlo o zneužitie. Dodala ale tiež, že ju jej vtedajší šéf využil. O afére sa začalo hovoriť v roku 1998, kedy už Lewinská v Bielom dome dva roky nebola. Vec vyústila v ústavnú žalobu voči Clintonovi, ktorý ako druhý prezident v dejinách USA čelil procesu prípadného odvolania z funkcie hlavy štátu. Vo funkcii sa nakoniec udržal, potrestaný bol symbolicky päťročným zákazom právnej praxe a pokutou 25.000 dolárov.