Print this page

Najviac nominácií na Emmy má Netflix, rekordmanom je seriál Hra o tróny Foto: FB Emmy Awards

Americko-britský seriál Hra o tróny z dielne HBO, ktorý zatiaľ získal 38 televíznych cien Emmy dnes večer v Los Angeles môže vďaka 22 nomináciám svoje rekordné postavenie výrazne posilniť.


HBO má tento rok celkovo 108 nominácií, ešte o štyri viac ich má streamingová televízna spoločnosť Netflix.

Ceny Emmy sú považované za najvýznamnejšie ocenenie v oblasti televíznej tvorby na svete.

O ocenenie najlepšieho fiktívneho programu, čo je jedna z hlavných kategórií, sa tento rok uchádza sedem seriálov, žiadny z nich pritom nie je nováčikom a komentátori všetky hodnotia ako významných hráčov. Okrem Hry o tróny sú to ešte minuloročný víťazi: Príbeh služobnice, This Is Us, Takí normálni Američania, The Crown, Stranger Things a Westworld.

Ostro sledovaná je tiež kategória komediálnych seriálov, ktorá bude podľa americkej rozhlasovej stanice NPR vďaka trom úplne novým počinom napínavá. Z ôsmich nominácií pripadlo päť na už síce známe, ale doteraz nevíťazné seriály Silicon Valley, Atlanta, Black-ish, Unbreakable Kimmy Schmidt a Larry, kroť sa. Zamiešať kartami môžu traja nováčikovia Glow, Barry a The Marvelous Mrs. Maisel.

Hoci v kategórii komédií je tento rok možné všetko, papierovo najsilnejší je so 16 nomináciami seriál Atlanta, ktorý približuje prostredie hudobného priemyslu a stereotypy voči Afroameričanom. Jeho šance zvyšuje aj to, že tento rok sa o ceny neuchádza trojnásobný víťaz, politická satira Viceprezidentka, a ani jej predchodca Moderná rodina, ktorý kategórii kraľoval od roku 2010 do 2014.

V kategórii miniséria má tento rok najviac nominácií (18) životopisná dráma The Assassination of Gianni Versace (Vražda Gianniho Versaceho), ktorá bude súťažiť s minisériou Génius - Picasso, v ktorej slávneho španielskeho maliara stvárnil Antonio Banderas. V tej istej kategórii súťažia aj minisérie o britskej smotánke Patrick Melrose, westernový seriál Godless a dramatický seriál The Alienist.

Za minisériu o Versace získala nomináciu aj španielska herečka Penélope Cruz, pre ktorú je to prvá možnosť získať Emmy. Nomináciu získala v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v minisérii. Prvýkrát majú nomináciu na Emmy tiež portorický spevák Ricky Martin, ktorý stvárnil Versaceho partnera, alebo Vanessa Kirby z drámy The Crown.