Print this page

RTVS má odvysielať opravu reportáže o zneužívaní 11-ročného dievčaťa farárom Reprofoto RTVS

Okresný súd rozhodol, že RTVS má odvysielať opravu reportáže Pavla Fejéra spred dvoch rokov, v ktorej informoval o zneužívaní 11-ročného dievčaťa farárom z Nevidzian.

 

Informáciu priniesol dnes web Denníka N. Fejéra žaloval nitriansky biskup Viliam Judák z Nevidzian. 

Pojednávania sa zúčastnili aj rodičia Kristíny, ktorú farár Pavol Kobida ako 11-ročnú mal zneužívať, píše Denník N.

Príspevok „V mene otca..." o kauze z Nevidzian odvysielala RTVS v rámci relácia Repotéri pred dvoma rokmi.

Nitriansky biskup podal žalobu na RTVS lebo bol presvedčený, že novinár zavádzal a klamal v reportáži o zneužívaní školáčky farárom v obci Nevidzany.

„Vo farnosti Nevidzany vyplával predvlani na povrch pedofilný škandál. Tamojší farár sexuálne obťažoval 12-ročné dievčatko. Pedofil z radov cirkvi bol nielen odhalený, ale aj odsúdený. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Slovenska. Z múrov mlčania a zahladzovania stôp po prípadoch zneužívania detí kňazmi tak vypadla prvá slovenská tehlička. Zdalo by sa, že tu by sa prípad mohol uzavrieť, ibaže okolnosti štátneho a cirkevného riešenia tejto kauzy nepustia," začína reportáž Fejér.

V reportáži Fejér priniesol informácie o ďalších dievčatách, ktoré mali byť farárom obťažované a aj to, že jedna ďalšia matka sa na chovanie kňaza sťažovala nitrianskemu biskupovi.

"Ani jeden z týchto zachytených prípadov sa svojho času nedostal na políciu. Podobne, ako ďalší, v poradí tretí, z Janíkoviec pri Nitre. Minimálne o ňom však už mal podľa dostupných informácií nadriadený nitriansky biskup vedieť. Kňaz bol preložený z predošlej farnosti z Janíkoviec do Nevidizian kvôli tomu, že tam sa dopustil podobného trestného činu," hovorí v reportáži Fejér a následne dal priestor hovorcovi:" Takouto informáciou nedisponujem, neviem o tom," povedal v reportíži Miroslav Lyko, hovorca biskupského úradu v Nitre.

"Keď sa kauza farára Kobidu pred dvomi rokmi medializovala, prihlásili sa vtedajšiemu redaktorovi TA3 príbuzní dievčaťa, ktoré bolo pred časom tiež obeťou kňazovho sexuálneho obťažovania. Matka vtedy vyčíňanie kňaza nahlásila nitrianskemu biskupovi. A ten potom preložil farára do Nevidzian." Fejér priniesol informáciu aj o vyjednávačovi, ktorý chcel rodinu dievčatka presvedčiť, aby žalobu stiahla. "Vyčítal, že prečo sme to urobili, že predsa je to pán farár, to sa nepatrí, to sa nesluší, prečo sme to urobili, že sme ho udali."

„Nitrianske biskupstvo sa k reportáži vyjadrilo vo svojom stanovisku, krátko po odvysielaní reportáže, kde píše, že biskup sa ospravedlnil už v roku 2013, teda v čase, keď išlo ešte len o podozrenie a opakovane po skončení procesu.

Podľa Denníka N biskupovi Judákovi v reportáži prekážalo najmä tvrdenie, že vedel aj o ďalšej obeti farára Pavla Kobidu – o dievčati z Janíkoviec. Fejér pri tomto tvrdení vychádzal z reportáže televízie TA3, ktorá ako prvá o zneužívanom dievčati z Janíkoviec informovala dva roky predtým. Podľa reportáže TA3 mama zneužívaného dievčaťa z Janíkoviec biskupovi o prípade povedala a ten situáciu vyriešil tak, že farára preložil do Nevidzian, kde v zneužívaní dievčat pokračoval. Hovorca biskupa v reportáži však poprel, že by za preložením farára Kobidu bol „nejaký prešľap“. Podľa biskupa išlo o bežný pastoračný preklad. Biskupstvu sa nepáči v reportáži informácia o tom, že biskup mal vedieť o ďalších obetiach aj o vyjadnávačovi.

„Sme šokovaní správou o „vyjednávačovi", ktorý mal rodine ponúkať peniaze, aby stiahla obvinenie. Ak sa niekto naozaj pokúsil o takúto vec, nebola to v nijakom prípade naša iniciatíva.

Podľa Denníka N má v RTV odznieť takýto text opravy:

 7. mája 2015 odvysielala RTVS v rámci relácie Reportéri príspevok s názvom V mene otca. Pokladáme za potrebné sa vyjadriť k niektorým skutočnostiam, ktoré reportáž obsahovala.

Diecézny biskup doteraz nevedel o existencii nejakého vyjednávača a v minulosti nemal vedomosť o ďalších obvineniach z deliktov vznesených voči kňazovi. V žiadnom prípade sa nepokúšal kňaza kryť.

„Prezentované informácie neboli nepravdivé ani pravdu skresľujúce. Naopak, boli v súlade s tak zákonnými, ako aj žurnalistickými požiadavkami," vyjadrili sa zástupcovia RTVS ešte v roku 2016, keď RTVS šéfoval Václav Mika.

"Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, keďže plynie 15 dňová lehota na odvolanie. Počas nej sa RTVS oboznámi s odôvodnením rozsudku a následne zvolí príslušné kroky," povedala pre Omediach.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Pavol Fejér si za celou reportážou stojí, dnešné rozhodnutie súdu považuje za absurdné. Nechápe, prečo by sa RTVS mala biskupovi ospravedlňovať za to, že on nevedel o existencii nejakého sprostredkovateľa. „Nikde v reportáži sme biskupa nespojili so sprostredkovateľom,“ povedal pre Omediach.com Fejér.

Absurdná mu pripadá aj druhá časť ospravedlnenia „za to, že biskup v minulosti nemal vedomosť o ďalších obvineniach z deliktov vznesených voči kňazovi.“ Fejér s tým nesúhlasí a poukazuje na to, že už dva roky predtým TA3 upozornila na sexuálne obťažovanie toho istého kňaza vo farnosti v Janíkovciach, kde TA3 citovala matku, ktorá povedala, že sa sťažovala nitrianskemu biskupovi a aj redaktor TA3 vtedy oslovil biskupstvo. „V reportáži v tvrdení o tom, že biskup nekonal, ako mal, sa odvolávam na reportáž TA3 o prípade v Janíkovciach. Myslím si, že v tom štádiu už Judák o tom vedel a konal až potom, keď unikli informácie z prokuratúry o ďalšom prípade z Nevidzian.“