Print this page

Od kontroverzných zásad Maťašovskej sa dištancuje časť vedenia spravodajstva RTVS Ilustr.foto RTVS

Minulý týždeň šéfka rozhlasového spravodajstva Petra Stano Maťašovská podľa informácií Omediach.com poslala redaktorom a editorom zodpovedným za Krátke správy v Slovenskom rozhlase nové zásady. Tie sú jasným dôkazom, že vedenie spravodajstva je minimálne prostredníctvom nej naklonené koalícii, čo je v rozpore s poslaním RTVS.

 

Kontroverzné inštrukcie Stano Maťašovskej, ktorými zakázala citovať súkromné médiá, obmedzila informácie o opozícii a zakázala vopred informovať o protestoch, vedenie RTVS potvrdilo a oznámilo, že dalo za ne napomenutie.

Podľa informácií Omédiách.com list vyvolal v RTV napätie a bol predmetom debát na poradách, napríklad v televízii. Viacerí redaktori vyslovili nad inštrukciami pohoršenie, žiadali, aby boli stiahnuté a vedenie RTVS sa od nich dištancovalo. Napomenutie Stano Maťašovskej považovali za slabý trest.

Veľká nespokojnosť a pobúrenie nad nízkym trestom pre Stano Maťašovskú je podľa informácií Omédiách.com  aj medzi redaktormi spravodajatva a publicistiky v rozhlase.

Od listu sa podľa zápisu z porady dištancovala šéfka spravodajstva a publicistiky v televízii Hana Lyons a Miroslav Frindt, ktorý je tímlídrom televízneho spravodajstva.

"Považujem to za nešťastne formulovanú komunikáciu, ktorá s fungovaním Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky nemá nič spoločné. Naša tvorba, tak ako doteraz bola a je regulovaná výlučne platnými zákonnými úpravami (Zákonom o RTVS, Štatútom RTVS a Etickým kódexom programových pracovníkov a spolupracovníkov Sekcie spravodajstva),“ povedala na porade Lyons.

„Osobne s takýmto usmernením v RTVS nesúhlasím a považujem ho za nešťastné. Platí tu Štatút RTVS, zákon o RTVS, iné táto firma nepotrebuje,“ povedal na porade Frindt.

Viac: Interný dokument RTVS: Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad

Podľa informácií Omédiách.com na kontroverzných zásadách okrem Stano Maťašovskej spolupracoval aj Juraj Rybanský, šéf informačných okruhov Slovenského rozhlasu, ktorý v minulosti pracoval na tlačových oddeleniach ministerstiev kontrolovaných Smerom. Opozícia žiada odvolanie Stano Maťašovskej, ak sa tak nestane, zvažuje zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentu. 

Oboch sme požiadali o stanovisko, ani jeden nereagoval.