Print this page

Maďarský súd oslobodil kameramanku, ktorá kopala do utečencov (VIDEO) Reprofoto Femcai Radio

Maďarský najvyšší súd oslobodil spod obžaloby kameramankou, ktorá v roku 2015 na hranici so Srbskom kopala do utečencov. O zvrate v mediálne sledovanom prípade dnes informovala agentúra AFP.

 

Súdy nižšej inštancie Petre Lászlóovej pritom v minulosti uložili trojročný podmienečný trest väzenia.

Podľa maďarského najvyššieho súdu mal byť čin kameramankou kvalifikovaný ako priestupok, nie ako trestný čin. Prípad musí byť podľa v utorok zverejneného rozhodnutia teraz uzavretý, lebo už uplynula doba, počas ktorej mohla byť Lászlóová za priestupok potrestaná.

Lászlóová v septembri 2015 v blízkosti zhromaždiska migrantov pri hraničnom prechode Röszke kopla do nôh mladíka a dievčatka, ktorí zo zhromaždiska utekali spoločne so štyrmi stovkami ďalších utečencov. Potom kopla do ruky iného muža, ktorý držal v náručí malé dieťa.

Zábery incidentu sa dostali na internet a vyvolali medzinárodnú pozornosť. Na základe toho bolo na kameramanku podané aj trestné oznámenie.

Odporúčame aj: Maďarská kameramanka napísala list: Nie som bezcitná rasistka, ktorá kope do detí

Lászlóová v tom čase pracovala pre internetovú televíznu stanicu N1 TV, blízku nacionalistickej radikálnej strane Jobbik. Bezprostredne potom, čo sa incident stal známym, televízia s Lászlóovou rozviazala pracovný pomer.

Dva súdy nižšej inštancie Lászlóovu uznali vinnou z hrubého narušenia verejného poriadku a uložili jej trojročný podmienečný trest. Najvyšší súd tieto rozsudky teraz zrušil.