Print this page

Zomrel tvorca animovaného Spongeboba, mal 57 rokov

Vo veku 57 rokov v pondelok zomrel americký kresliar, animátor a morský biológ Stephen Hillenburg, ktorý sa preslávil predovšetkým ako tvorca animovaného seriálu Spongebob v nohaviciach.


Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na televíznu stanicu pre deti Nickelodeon, na ktoré sa seriál o dobrodružstvách žltej morskej huby a jej priateľov v podvodnom meste Zátišie Bikin vysiela.

"Sme neuveriteľne zarmútení správou o tom, že Steve Hillenburg zomrel po boji s ALS," uviedla televízna stanica. "Bol milovaným priateľom a dlhoročným kreatívnym partnerom všetkým v Nickelodeon, v srdciach sme s celou jeho rodinou," dodala stanica.

ALS je skratka pre amyotrofickú laterálnu sklerózu, neurodegeneratívne ochorenie, ktoré sa v roku 2014 dostalo do povedomia ľudí v súvislosti s takzvanou Ice Bucket Challenge, pri ktorej si ľudia na hlavu vylievali vedro s ľadovou vodou. Že ALS trpí, Hillenburg oznámil už v roku 2017.

Prvý seriál o SpongeBob, ktorý Hillenburg napísal, produkoval aj režíroval a vysielal sa v roku 1999. Hillenburg však začal vytvárať figúrky morských tvorov už oveľa skôr v čase, keď prednášal v Kalifornii morskú biológiu. Seriál o žltej morskej hube v nohaviciach vyhral mnoho ocenení vrátane štyroch televíznych cien Emmy a dočkal sa aj filmového či muzikálového spracovania.