Print this page

RTVS v súvislosti s úmrtím známeho historika mení program Foto: Rak

Vo veku 81 rokov zomrel v piatok historik, spisovateľ a popularizátor slovenskej histórie Pavel Dvořák. Informovalo o tom jeho vydavateľstvo Rak.

 Pavel Dvořák napísal vyše dvadsať kníh a tisícky článkov, nakrútil asi sto televíznych filmov a rozhlasových relácií.

"S verejnoprávnou televíziou spolupracoval vyše 40 rokov a za ten čas vytvoril viac ako 150 unikátnych a jedinečných diel. V archíve Slovenského rozhlasu je takmer stovka relácií, pod ktoré sa autorsky podpísal," píše RTVS v tlačovej správe.
RTVS si pripomenie jeho osobnosť vo svojom televíznom aj rozhlasovom vysielaní.

Dvojka dnes o 16:45 zaradila do programu reláciu Hľadanie príbehu a o 20:10 talkshow Anjeli strážni.

Rádio Devín odvysiela v sobotu 22. decembra o 15:00 jednu časť z cyklu Príbehy vitrín, na ktorej Pavel Dvořák spolupracoval s Ladislavom Chudíkom. V ňom hovoril o knihe Jána Tibenského Poctivá obec budmerická. V nedeľu 23. decembra o 18:00 prinesie reprízu profilového rozhovoru s Pavlom Dvořákom v relácii Mariana Luckého z roku 2008 Útrapy z rozumu. Od 24. do 28. decembra od 6:30 uvedie čítanie na pokračovanie z jeho populárnej historickej série Stopy dávnej minulosti.

Tento rok vyšla kniha dcéry Pavla Dvořáka Heleny Dvořákovej Hatrákovej  „Tatove odkryté dejiny Venované Kubovi “ ktoré sú intímnou životopisnou knihou o Pavlovi Dvořákovi. Dcéra historika v knihe píše o spomienkach otca na detstvo, jeho príchode na Slovensko, rodinnom aj pracovnom živote. Kniha vznikla v čase, keď nevyliečiteľne ochorel jeho syn Jakub. Otec troch malých detí a najbližší spolupracovník, ktorý stál za grafickým dizajnom všetkých kníh vydavateľstva RAK. Knižka je preto zároveň aj denníkom, zachytávajúcim najťažšie chvíle, ktoré rodina prežívala.