Print this page

RTVS má špeciálny seriál o etikete - Chochmesovci (VIDEO) Zdroj: RTVS

Na obrazovky RTVS vstupuje nová rodinka Chochmesovcov. S jej členmi sa diváci Jednotky a Dvojky môžu zoznámiť už počas tohtoročných Vianoc.

 

Prostredníctvom svojich príbehov unikátnou formou priblížia zásady etikety v rôznych životných situáciách.

Chochmesovci sú trojgeneračná rodina. Tvorcovia pri tvorbe animovaných postavičiek vychádzali z tradičného sitkomového konceptu a každej z nich priradili komediálnu perspektívu. Babička je hippie, dedko konzervatívec, mama ambiciózna workoholička, otec intelektuál a kreatívec, dcéra Simona hipsterka a syn Teo počítačový maniak.

V tejto chvíli sa finišuje s prvou 25-dielnou sériou animovaného seriálu, ktorú RTVS bude postupne na Jednotke a Dvojke vysielať do júna budúceho roka. Producentsky na nej spolupracovala spoločnosť K2 Production a autorom grafického dizajnu je Ové Pictures. Finančne ho podporil Audiovizuálny fond.
Ako priblížila autorka námetu Diana Starinská Kacárová, nápad rozprávať etiketu cez mikropríbehy rodiny Chochmesovcov vznikol hneď na začiatku. “Vedeli sme, že na interakcie budeme potrebovať viaceré generácie postavičiek a že rodina je najlepšia platforma, na ktorej sa dá rozohrať komédia. Páčil sa nám „chór“ starých rodičov, ktorí do deja vstupujú cez obraz v obývačke a morózne či ironizujúco komentujú. Je podstatné, aby naše postavičky neboli suchopárni moralisti, ale roztomilí excentrici,“ dodala.

Chochmesovci sú atraktívny vzdelávací formát s novým typom animácie, ktorý poukazuje na dôležitosť znalosti a aplikovania pravidiel spoločenského správania v každodennom živote, ako napríklad pracovný pohovor, biznis etiketa, pánsky a dámsky šatník, tykanie i vykanie, podanie ruky, zoznamovanie, slávnostné stolovanie, etiketa v reštaurácii, na rande, plese, svadbe, návšteve.

V tomto roku ide už o druhú programovú novinku RTVS, ktorá modernou animovanou formou ponúka užitočné rady. Diváci Dvojky majú už od jesene jazykové poradenstvo Slovenčina na slovíčko a od Vianoc sa vďaka Chochmesovcom dozvedia všetky dôležité zásady etiky.