Print this page

Gombitová nechce byť Najväčší Slovák. RTVS nevie, čo s tým. Radu pýta od BBC Foto: marikagombitovaofficial.com

Speváčka Marika Gombitová sa ako jediná žena ocitla v ankete Najväčší Slovák v prvej TOP 10, z ktorej teraz ľudia hlasovaním vyberajú víťaza. Aktualizácia o stanovisko RTVS.

 

Osobnosti nominovali do ankety diváci a aj o víťazovi hlasujú opäť diváci.

Gombitová však v ankete nechce byť, v štvrtok večer zverejnila vyhlásenie, v ktorom sa poďakovala a požiadala o vyradenie z ankety.
Miesto chce prepustiť „osobnosti, ktorá je možno menej známa, avšak pre Slovensko z historického hľadiska viac výnimočná.“

Viac: Marika Gombitová zverejnila vyhlásenie

Gombitová osobnosť však nemenuje. Ak by z ankety odišla, ako prvý pod TOP 10 je na jedenástej priečke v ankete Jozef Gabčík. Ak by RTVS splnila žiadosť speváčky, je pravdepodobné, že by sa vojak, ktorý v boji proti nacistom položil život, dostal do prvej desiatky. Gabčík je hrdina protinacistického odboja, ktorý v Operácii Anthropoid splnil rozkaz a úspešne vykonal 27. mája 1942 sa spolubojovníkmi atentát na nacistického pohlavára a zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Pravidlá a štatút súťaže však nehovoria nič o možnosti, ktorá by umožňovala anketu opustiť. Vzťahujú sa len na hlasujúcich a vysielateľa, osobnosti sú v ankete len v úlohe pasívnych mien. V štatúte sa píše, že „zo všetkých nominovaných sa vytvorí poradie osobností podľa počtu získaných hlasov, z ktorých prvých sto predstaví RTVS počas nominačného večera. Prvých desať z nich, bude v rámci nominačného večera odprezentovaných v abecednom poradí a postupuje do hlasovacej fázy... Najväčším Slovákom sa stáva osobnosť s najväčším počtom prijatých SMS počas hlasovacej fázy.“

Nikde sa nepíše ani o súhlase či nesúhlase nominovanej osobnosti so zaradením do ankety. Pri mnohých to ani nie je možné, keďže sú to často historické osobnosti.

Odporúčame aj: Hrnko nepriamo kritizuje, že v ankete Najväčší Slovák sa ocitol Ján Kuciak

Vyhlasovateľ súťaže je však oprávnený pravidlá hlasovania aj meniť.

Aktualizácia: "RTVS zaregistrovala vyjadrenie Mariky Gombitovej o jej úmysle odstúpiť z ankety. Najväčší Slovák je licencovaný program, ktorého vlastníkom a tvorcom je britská televízia BBC. Z tohto dôvodu je potrebné, aby sme takýto výrazný zásah, akým zmena finálovej desiatky jednoznačne je, konzultovali s vlastníkom formátu," píše RTVS v stanovisku pre Omédiách.com.

Zaujíma Vás zákulisie médií? Sledujte nás aj na našom facebooku.