Print this page

BBC zvažuje, že po brexite vytvorí svoju základňu v Belgicku Foto: BBC

Britská spravodajská spoločnosť BBC zvažuje, že po brexite založí svoju novú základňu v EÚ - v Bruseli - aby mohla ďalej vysielať v únii.

 

Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na belgického premiéra Charlesa Michela, ktorý túto možnosť preberal na Svetovom ekonomickom fóre v Davose s generálnym riaditeľom BBC Tonym Hallom.

Podľa denníka The Guardian premýšľa BBC ešte o Holandsku a Írsku.

Ak bude chcieť BBC po odchode Británie z EÚ vysielať ďalej v unijných krajinách svoje medzinárodné programy - napríklad BBC World, BBC Entertainment, BBC First či BBC Earth -, bude potrebovať licenciu udelenú v únii.

Britská premiérka Theresa Mayová sa v snahe tomuto problému vyhnúť pokúsila audiovizuálny priemysel zahrnúť do dohody s EÚ o voľnom obchode, ale nepodarilo sa jej to. Proti zaradeniu audiovizuálneho priemyslu do dohody sa razantne stavia napríklad Francúzsko.

Ak chce teda BBC po brexite vysielať v celej únii, musí premiestniť do niektorého z členských štátov svoje ústredie, nezanedbateľnú časť zamestnancov daného kanálu, alebo zariadenia na prenos signálu. Inak licenciu nezíska, napísal denník The Guardian.

Licenciu pre vysielanie v celej EÚ vydanú britským úradom pre reguláciu médií Ofcom teraz používa viac ako 500 celoeurópskych kanálov. Medzinárodné mediálne spoločnosti v Británii každoročne utratia okolo jednej miliardy libier; po brexite licencie prestanú zrejme na platiť, pretože Británia opustí jednotný európsky trh.