Print this page

V súvislosti s úmrtím politika a redaktora mení RTVS program Foto: Omediach.com

 Vo veku 104 rokov zomrel v piatok 1. februára v Nemecku Imrich Kružliak, politik, ktorý prežil viacero režimov, redaktor, publicista, básnik katolíckej moderny, spisovateľ, historik a prekladateľ.

Kružliak bol politicky činný za vojnového Slovenského štátu ale aj po vojne. Bol riaditeľom Úradu slovenskej tlače za Slovenského štátu a ústredný tajomník HSĽS, neskôr účastník SNP. Po vojne  emigroval a stal sa redaktorom Slobodnej Európy.

Kružliaka si RTVS pripomenie dnes (4. februára) vo vysielaní Dvojky a Rádia Devín.

Dvojka odvysiela o 19.55 h reláciu GEN.sk a Rádio Devín uvedie v repríze o 22.30 h reláciu Martina Jurča Portréty z roku 2011.

Foto: RTVS

 

 Imrich Kružliak sa narodil 8. decembra 1914 v Detve. Študoval na gymnáziu v Kláštore pod Znievom. Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave vyštudoval slavistiku, dejiny a sociológiu a v roku 1940 získal doktorát (PhDr.).
Bol jedným z najaktívnejších katolíckych študentských lídrov zo Svoradova (bratislavský vysokoškolský internát, v rokoch 1922 – 1945 miesto formovania slovenskej katolíckej inteligencie). Od roku 1938 pracoval v Slovenskej lige.Najskôr ako organizačný a literárny tajomník a redaktor, neskôr ako správca a generálny tajomník.

V roku 1945 – 47 pracoval najprv v redakcii Bojovník, odkiaľ ho vyhodili pre pripravované interview so zostrelenými americkými letcami. Potom pracoval v redakcii Národných novín a ako pomocný technický redaktor Pravdy. V septembri ho na príkaz sovietskych partizánov zatkli, ale po politickom zákroku prepustil.

V exile sa venoval aj rozsiahlej prekladateľskej tvorbe z maďarskej, poľskej, ruskej a nemeckej poézie, ktorú zhromaždil v knihe Podaj nám ruku, Európa. Spočiatku sa angažoval v Bielej légii (ilegálny vysielač v Rakúsku) a po založení rozhlasovej stanice Slobodná Európa v Mníchove sa stal, a ostal ním až do odchodu na dôchodok, jej redaktorom.

Bol medzi prvými exilovými pracovníkmi, ktorí sa po páde komunistického režimu vrátili na Slovensko. Zasadzoval sa za vytvorenie samostatnej demokratickej Slovenskej republiky a po jej vzniku (1993) bol externým poradcom prezidenta SR Michala Kováča. V rokoch 1992 – 1995 bol členom predsedníctva Matice slovenskej.