Print this page

Záverečná televízna debata pred voľbou prezidenta bola bez prekvapení Reprofoto RTVS

Posledná televízna debata kandidátov na prezidenta Slovenska pred sobotňajším prvým kolom priamej voľby hlavy štátu nepriniesla prekvapenia.

 

Päť najpopulárnejších kandidátov z celkového počtu 13 záujemcov o najvyšší politický post v krajine opakovalo najmä svoje predchádzajúce stanoviská a až na výnimky sa vyhli výpadom proti svojim súperom. Vo štvrtok začína moratórium na vedenie kampane.

"Na Slovensku je objednávka po zmene. Ľudia sú sklamaní a frustrovaní, že spravodlivosť nefunguje vždy pre všetkých a rovnako. Slovensko ale nefunguje len negatívne, v mnohých veciach sa darí," povedala v diskusii na hlavnom televíznom kanáli verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska favoritka volieb právnička Zuzana Čaputová.

Odporúčame aj: Pellegrini v mimoriadnom prejave nepriamo podporil jedného kandidáta (VIDEO)

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, podľa posledných prieskumov druhý najpopulárnejší kandidát na funkciu hlavy štátu, zmienil sociálne témy vrátane pomoci staršej generácii. Zopakoval potrebu zjednotenia spoločnosti, ktorej rozdelenie na dva tábory potvrdila minuloročná vražda novinára Jána Kuciaka.

"Chcem Slovensko zjednotené, ktoré sa nebude deliť na dobré a zlé. Chcem prispieť k celospoločenskému zmieru. Naša krajina si zaslúži viac pokoja," uviedol Šefčovič, ktorého v kandidatúre podporuje Smer.

Kontroverzný sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin aj šéf krajne pravicovej strany ĽSNS Marian Kotleba kritizovali politikov, ktorí podľa nich neriešia problémy ľudí. Vymedzili sa tiež voči Európskej únii.

"Najvyšší ústavní činitelia porušujú ústavu a pošliapavajú právny poriadok," povedal bez bližších podrobností Harabin. Prehlbovanie integrácie v EÚ označil za cestu k strate suverenity a k zániku štátu. Podľa neho je v ohrození tradičná rodina a v rámci migrácie existuje riziko prílivu moslimov.

Čaputová, Šefčovič a Harabin patria do prvej trojice najpopulárnejších kandidátov na budúceho slovenského prezidenta, o ktorom zrejme rozhodne až druhé kolo priamej voľby 30. marca. Do neho postúpia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.

Televíznej debaty sa okrem spomínanej trojice a Kotlebu zúčastnil aj šéf vládnej strany Most-Híd Béla Bugár, ktorý podľa sondáže nemá šancu. Kotleba v debate ako jediný otvorene obhajoval takzvaný slovenských štát, ktorý vznikol 14. marca 1939 a ktorý bol za druhej svetovej vojny spätý s nacistickým Nemeckom.

Prezidentskí kandidáti sa nezhodli v tom, či by sa aktívne politici mali uchádzať o funkciu ústavného sudcu. Kým Šefčovič túto možnosť obhajoval, Čaputová sa vyslovila pre istý časový odstup od skončenia pôsobenia budúceho ústavného sudcu v politike po jeho nástup na ústavný súd. Harabin vylúčil podporu aktívnym politikom v ich snahe stať sa ústavným sudcom.

Obsadzovanie kresiel ústavných sudcov sa stalo jednou z tém prezidentskej kampane kvôli tomu, že záujem o funkciu predsedu ústavného súdu prejavil bývalý premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. Z volieb kandidátov na sudcov Fico nakoniec odstúpil, jeho ambície dostať sa do čela tejto vrcholnej súdne inštitúcie už dopredu odmietol prezident Andrej Kiska.