Print this page

NAKA ukončila prípad falšovania zmeniek Markízy podaním obžaloby Foto: Markíza

Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek televízie Markíza návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkej dobe doručený dozorovému prokurátorovi, oznámila dnes polícia na facebooku.

 

V prípade sú obvinení Marián Kočner a Pavol Rusko za trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestný čin marenia spravodlivosti, spáchaného formou spolupáchateľstva so škodou 69 miliónov eur, za čo im môže hroziť trest odňatia slobody vo výške 12 až 20 rokov.

Ide o zmenky, na základe ktorých Kočnerova firma požaduje od Markízy preplatenie miliónov eur.

Už skôr písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy bývalého šéfa televízie na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako to tvrdí Rusko a Kočner.

Kočner aj s Ruskom sa zhodujú v tom, že zmenky údajne podpísali v roku 2000. "Závery nestrannej znalkyne potvrdzujú tvrdenie Markízy, že zmenky nie sú pravé, čo bolo podporené znaleckými stanoviskami, ktoré Markíza predložila už v civilnom konaní. Nezávislý znalecký posudok pripravený pre NAKA bude mať kľúčový vplyv na ďalšie konanie," povedal Daniel Lipšic.

Právni zástupcovia televízie už viackrát upozornili, že podpis Ruska sa v priebehu času menil. "Pri porovnaní podpisov na údajných zmenkách so stovkami podpisov Ruska zoradených chronologicky do časovej osi bolo možné presvedčivo určiť obdobie, kedy tieto podpisy vznikli. Na tomto základe nestranný znalec jasne dospel k záveru, že boli vytvorené po roku 2013, čo nie je ani náhodou v blízkosti času, kedy obvinený hovoril o vytvorení zmeniek," dodal Lipšic.